Kína nemzeti sorskérdés előtt

2023. február 15. 12:27

A modern Kína legfőbb ellentmondása, hogy egy parasztok nevében vívott forradalomból végül olyan országstratégia született, amely a nagyvárosokat fejleszti a vidék felzárkóztatásával szemben. Kilencszázmillió embert egyszerűen „kifelejtettek” a gazdasági csodából – ha nem változtatnak, ebből még nagy baj lehet.

2023. február 15. 12:27
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Kilencszázmillió ember. Európa lakosságának kétszeresét, az Egyesült Államok népességének háromszorosát kitevő tömeg – ennyien vannak azok a kínaiak, akiket Scott Rozelle és Natalie Hell a „láthatatlan Kínának” nevez. Mindkét szerzőnk a szoros és intenzív kínai kapcsolatokat ápoló Stanford Egyetem szakértői (a kínai topvezetők közül többen is itt taníttatják gyermekeiket, természetesen inkognitóban). Könyvük negyven év helyszíni kutatásain alapul, és az ázsiai óriás alig ismert arcáról szól, amelynek létezését nem hagyhatjuk figyelmen kívül, amikor a globális hatalmi viszonyok jövőjét fürkésszük.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!