Válságálló a diákhitel

2022. augusztus 25. 11:55

Egyedülálló a magyar diákhitel rendszere – mondja Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója. Hangsúlyozza, a diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának.

2022. augusztus 25. 11:55

Takátcs Zsolt interjúja a Mandiner hetilapban

***

Ön szerint mi a több mint húszéves honi hagyománnyal bíró diákhitelezés legfontosabb szerepe?
A magyar felsőoktatásban jelentős változtatások történtek az utóbbi években. Az alapítványi átalakítással nagyobb összeg áll az egyetemek rendelkezésére, ami a versenyképesség lehetőségét kínálja a magyar felsaőoktatásnak. Ennek alapja a tizenkét éve tartó gazdasági fejlődés, amelyet a válságok sem tudtak lelassítani.

Rákossy Balázs<br>Fotó: Mátrai Dávid
Rákossy Balázs
Fotó: Mátrai Dávid

A 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörése után kialakított gazdasági modell jó alapot ad arra, hogy az előttünk álló, háborús konfliktus okozta hatásokat is orvosolni tudjuk. A tapasztalható nehézségek ellenére fontos, hogy a felsőoktatás megkapja azokat a forrásokat, amelyek szükségesek: a diákhitel ennek egyik pillére.

A Diákhitel Központot az első polgári kormány hozta létre, huszonegy éve járul hozzá a magyar felsőoktatás sikeréhez. Kutatásainkból tudjuk, hogy azon diákhitelt felvevő hallgatók, akik elvégezték az egyetemet, olyan munkahelyekre és pozíciókba kerülnek, amelyek kellő fedezetet biztosítanak a hitelek visszafizetésére: ez átlagosan hat év alatt sikerül. A diákhiteleket inkább támogatásnak tekintjük, mint hitelterméknek, hiszen a szabad felhasználású hitelek esetében rendkívül kedvezményes kamatot számítunk fel, se hitelbírálat, se kezes, se fedezet nem szükséges a felvételükhöz, csupán a hallgatói jogviszonyt kell igazolni. A Diákhitel2 pedig kamatmentes.

Korábban a fiatalok túlnyomó többségben elutasították a hitelt. Hogyan vélekednek róla a most végző gimnazisták?
Felméréseink azt mutatják, hogy a diákok egyre pozitívabban állnak a hitelekhez, amiben nagy szerepe van a pénzügyi tudatosságra nevelő és ösztönző programoknak.

Egyre többen gondolják, hogy a diákhitelek értékes pályakezdési támogatások. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank jelentős erő­feszítéseket tett azért, hogy minél átláthatóbbak és érthetőbbek legyenek a hitelkonstrukciók. A jó megítélést az is támogatja, hogy alacsony a bedőlt hiteleink aránya: mindössze egy-két százalék. Tavaly már 25-26 ezren fordultak diákhitelért.

A diákhitelek szempontjából hány embert érintett a 2018-ban bevezetett családi kedvezmény?
A diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának. A hitelfelvételt követően ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése
után pedig a teljes tartozását elengedjük. A kedvezmény 2018-as bevezetése óta már közel 9500 édesanya élt a lehetőséggel. Célunk, hogy a családi kedvezményt kiterjesszük az édesapákra is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!