Az egyenlőtlenségek megszüntethetetlenségéről

2022. július 06. 10:16

2022. július 06. 10:16
Szilvay Gergely

Diszkrimináció és egyenlőtlenségek – ha ilyen címmel jelenik meg egy könyv, könnyedén azt hihetjük, egy újabb baloldali szociológiai munkával van dolgunk, amely a kisebbségek többség általi kirekesztéséről és az egyenlőség megteremtésének szükségességéről szól. Hiszen Christian Smith-nek köszönhetően tudjuk, hogy a szociológia tudományának „szent projektje” egy tudományon kívüli, politikai cél elősegítése: az egyenlőségé.

Fotó: MCC Press
Fotó: MCC Press

Most megjelent egy könyv ilyen címmel magyarul is – viszont nem egy szociológus, hanem egy amerikai közgazdász jegyzi, ráadásul nem épp baloldali attitűddel. Thomas Sowell fekete sztárközgazdásznak ez az első kötete magyarul; ami érthető, hiszen a legtöbb munkája nagyon „belamerikai” – ami nem jelenti azt, hogy nem szolgálnak tanulságul esetleg nekünk is. Ráadásul egy fekete közgazdász, aki nem baloldali, igazi skandalum Amerikában: őket hívják Uncle Tomnak, Tom bácsinak, aki kiszolgálja a fehéreket. Legalább két ilyen szerző van: Thomas Sowell és a 2020-ban elhunyt Walter E. Williams. Sowell épp Williamsnek dedikálja ezt a kötetét is.

Azt írtam, hogy Sowell nem baloldali. Írhattam volna, hogy jobboldali – de ez csak az amerikai felosztásban lenne igaz. Sowell ugyanis libertárius, azaz rengeteg kérdésben liberális, a gazdaság területén pedig nagyon kapitalista és szinte laissez-faire elveket vall, lényegében a chicagói iskola híve. A szegény családba született, idén 91 éves Sowell Harlemben nőtt fel, marxistaként indult, de aztán – számos neokonhoz hasonlóan – őt is arcon csapta a valóság. 2016-ban Ted Cruz elnökjelöltségét támogatta, majd „jobb híján” a Donald Trumpra való szavazás mellett buzdított Hillary Clinton ellen. Ugyan nem mondható Trump-szimpatizánsnak, 2019-ben egy interjúban megvédte az elnököt a rasszizmus vádjával szemben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!