Álmok magyar álmodói

2022. február 16. 12:22

A magyarok a történelem minden pillana­tában adtak valamit a világnak, az ma nem ilyen lenne, ha nem lettek volna magyarok – erről bizonyosodhatunk meg a február 15-én megnyílt Álmok álmodói 20 kiállításon a budapesti Millenárisban.

2022. február 16. 12:22
null

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

Már a számok is szédületesek: csaknem hatszáz feltaláló, kétszáz műtárgy, másfél kilométeres látogatói útvonal, és így tovább. Ennél azonban jóval gazdagabb a tartalom, amivel várja a látogatókat a Széll Kálmán tértől rövid sétatávolságra fekvő, nemrég megújuló Millenáris.

Emlékezetes, az eredeti Álmok álmodói kiállítás húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a mostanihoz képest kétszer akkora területen és eltérő koncepcióval: akkor az ismert tudósok, alkotók személye köré csoportosultak a tárlatok. És maradandó élményt nyújtottak a látogatóknak – az volt az év legnépszerűbb időszaki kiállítása 2002-ben –, köztük Dankó Virágnak, aki két éve dolgozik a rendezvényt megvalósító Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

„Amikor két évvel ezelőtt az intézmény élére kerültem, valahogy természetesen jött az ötlet, hogy azt, amit mi húsz éve átéltünk, átadjuk a mostani fiatal generációnak is. Így rögtön a stratégiaalkotásnál leszögeztük, hogy méltóképpen meg akarunk emlékezni a 2002-es kiállításról” – meséli lapunknak Dankó Virág. Az ügyvezető őrzi emlékeit a húsz évvel ezelőtti eseményről, egészséges önbizalmat adott neki. „Megismerve a magyarok eredményeit a tudomány világában a golyóstolltól az elektromos autón át a nanotechnológiáig, a saját szemünkkel láthattuk, hogy elődeink a mieinknél sokkal nehezebb körülmények között mire voltak képesek. Mi pedig ezeket a géneket és ezt a kultúrát hordozzuk magunkban, hát mi is képesek vagyunk arra, amit célként kitűzünk magunk elé” – összegzi Dankó Virág.

Persze nem akartak ugyanolyan tárlatot. Rengeteget változott azóta a világ, s nem mellesleg számos új magyar találmánynak is helyet kellett találni a kiállításon. Nehézséget jelentett a szervezésben a pandémia okozta mindennapi kiszámíthatatlanság, a munkatársak megbetegedése. Emellett az árak és költségek jelentősen megemelkedtek.

Miután a kormánytól megkapták a megfelelő forrásokat, megkeresték ugyanazt a kurátorcsapatot, amely a 2002-es kiállítás anyagát összeválogatta, és felkérték az újabb rendezvényre. Annyit csavartak a dolgon, hogy személyek helyett témák köré rendezték a tárlatokat, s ezúttal a B csarnokban a reáltudományok kaptak helyet, szórakoztató és informatív formában. Rövid, ütős szövegek, videós tartalmak több mint hatórányi terjedelemben, tudományos érdekességek az úgynevezett Tudáscseppekben, anekdoták a Tudósmesékben, bejárható holdbázis, izgalmas kupolavetítés az űrről és a műholdakról, digitális eszközök – minden, mi 2022-ben szem-szájnak ingere.

Nemcsak a történelem távlatában voltunk sikeresek, hanem azok vagyunk most is”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!