Ursula von der Leyen párbeszéde a gazdákkal csak a látszat? Brüsszel nem tett le a Green Dealről
Brüsszel már készül rá, hogy sokat drágulhat Európában az élelmiszer. A következő évek kulcskérdése, elüldözi-e Európa az állattartókat?
Ijesztő mértékű pusztulásnak indult a termőföld az utóbbi másfél évszázadban szerte a világon. Egy magyar kutatás a talaj intelligens ökológiai rendszerében keresi a megoldást e tendencia visszafordítására.
Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.
A világ élelmének 95 százaléka a talaj felső, termékeny rétegében terem. E gyengülő talajban élelmiszereink egyre silányabb minőségűek, és nem képesek kielégíteni az emberek tápanyagszükségletét. Ha ez a romlás a mai ütemben folytatódik, akkor az emberiségnek már csak alig fél évszázadra elegendő termőföldje marad.
„Kutatásaim fő célja a talaj serkentése, vagyis hogy kivegyem a részemet a nem megfelelő mezőgazdasági használat által tönkretett termőföld növény- és mikrobarendszerének életre keltéséből” – vallja Víg Vitália, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Doktori Iskolájának doktorandusz kutatója.
Csakis élő, egészséges termőföldben tudunk egészséges élelmet termeszteni. A termőtalaj minőségét a benne rejlő élet alakítja. A talaj a földi ökoszisztéma szerves eleme, a táplálékhálózat működésének alapvető színtere és a legtöbb szárazföldi élőlény otthona – szögezi le a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat felhívására született tanulmányában a kutató. A fotoszintézis útján szenet megkötő növények ennek a táplálékhálónak az elsődleges termelői. Nekik köszönhetjük, hogy a többi élőlénynek is jut élelem. Ebben a sorban az előállított szerves anyagok elsődleges fogyasztói a baktériumok és a gombák, amelyek a talajban a legnagyobb számban előforduló mikroorganizmusok. Egy kiskanálnyi talajban több baktérium él, mint ahány ember lakja a földet. Ha a talaj egészséges, akkor gombafonalak kilométerei ágaznak szét, létrehozva azokat a tápanyagcsatornákat, amelyek más élőlényeket is táplálni tudnak.
„Olyan ez, akár a véredényrendszer az emberi testben” – szemlélteti Víg Vitália. A gombák elsősorban növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. A szaprofita gombák szerves anyagot bontanak, mikorrhiza társaik pedig a növények többségével cserekereskedelmet folytatva hozzák létre kölcsönösen hasznos együttműködésként a szimbiózist.