Eljön-e a gépek uralma?

2021. november 17. 11:54

2021. november 17. 11:54
Török Bernát

Óriási közhely a technológiai fejlődés kapcsán korábbi idők sci-fijeit emlegetni, most mégis megteszem. Nem lehet ugyanis szó nélkül elmenni amellett, hogy ma tényleg olyan korszakot élünk, amikor a szemünk előtt válnak valóra az emberiséget évtizedek óta foglalkoztató képzelgések. Bármely műfajban, könyvben, filmben, számítógépes játékban sorolni lehetne azokat a történeteket, amelyek a gépek uralmának eljöveteléről szólnak. Elérkezett azonban a pillanat, amikor mindenkinek, még a sci-fiken jókat nevetőknek is komolyan kell venniük a jövő­képeket. Senkit ne tévesszen meg az utca nyugalma: attól még, hogy nem látunk őrjöngő robotokat vagy fékevesztett gyári és irodai gépeket tombolni a köztereken, fordulóponthoz értünk. Az ember kreálta gépek nagy családjából végül a számítógépes algoritmus tűnik a leg­sikeresebbnek abban a törekvésében, hogy betörje az emberiséget.

Az algoritmusokat a mindent átszövő digitalizáció hozta helyzetbe, amely a való élet összes lehetséges információját digitális adattá változtatja, és életünk egyre nagyobb részét tereli a virtuális térbe. A folyamatok törvényszerűen és nagyon gyorsan oda vezettek, hogy szükségünk lett a felfoghatatlan méretű és egyre csak bővülő adattömeg kezelésére képes gépekre. Ezek a gépek az algoritmusok. Használatuk elengedhetetlen, hiszen ők képesek rendet tartani az emberi gondolkodás által befogadhatatlan mennyiségű adat között. A helyzet viszont úgy áll, hogy hasznos támogatóinkból az algoritmusok társadalmaink nagy hatalmú szabályozóivá léptek elő. Aki azzal nyugtatná magát, hogy ezek is csak gépek, amelyek azt csinálják, amit mondunk nekik, rossz hírem van: a mesterséges intelligencia körébe tartozó algoritmusok az úgynevezett gépi tanulás révén maguk fejlesztik tovább irányítóképességeiket, és egy idő után eredeti megalkotóik sem tudják követni pontosan, milyen úton jutnak el egy adott döntésig. Sokszor már csak magának az eredménynek az elfogadhatatlansága ébreszt kételyeket a helyes működést ille­tően. Mindeközben a minden eddiginél hatékonyabb döntések ígéretével az algoritmusok egyre szélesebb körben fejtik ki hatásukat.

Ki kell mondanunk, hogy bizonyos döntéseket nem engedünk át a gépeknek”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!