Erdők, az isteni technológia

2021. november 17. 12:45

Évszázadok óta félreértjük Darwint. A természetben az együtt­működés sokkal elterjedtebb, mint a versengés, mert az szolgálja inkább a túlélést és a reprodukciót. A fák élete például föld alatti hálózatba szerveződik, amit egy anyafa irányít – állítja korszakalkotó könyvében egy kanadai erdész.

2021. november 17. 12:45
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Suzanne Simard életművéről nemrég Pulitzer-díjas könyv és hollywoodi siker­film készült. Ez még a sztártudósok esetében is ritka, egy – például az orvos­tudományhoz vagy a számítástechnikához képest – kevésbé megbecsült tudományterület ismeretlen képviselője esetében pedig egészen rendkívüli. Ám a Brit Columbia-i Egyetem erdészprofesszorának személyisége és felfedezése is az, így a visszhang nagyon is megérdemelt.

Simard nem kevesebbet bizonyít, mint hogy a fák egy bonyolult gombahálózaton keresztül a föld alatt kommunikálnak egymással. Az egész középpontjában egy anyafának hívott egyed koordinál, amely a hatalmas föld alatti hálózatok csomópontjaként gyógyítja és táplálja az erdő többi tagját. Amellett, hogy ők az erdő legnagyobb fái, aktívan támogatják a csemetéket azáltal, hogy gombákkal fertőzik meg őket, ellátva a kicsiket a növekedésükhöz szükséges tápanyagokkal.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Ha mindez nem lenne elég: amikor egy fa haldoklik, a gombahálózaton keresztül a vele genetikai rokonságban álló szomszédai felé pumpálja felhalmozott tápanyagait. Önmagán már nincs mit megmentenie, ám rokonaiban tovább élhet, ezért továbbadja utolsó erőforrásait. Egyetlen állatot sem ismerünk, amely efféle rutint tanúsítana – a fák viselkedése a földi élőlények közül egyedül az emberéhez hasonlítható. Az együttműködés ráadásul nem korlátozódik az egyes fajokon belüli segítségnyújtásra. A nyírfák például bonyolult szimbiózisban állnak a fenyőkkel: a már említett gombahálózaton keresztül évszaktól függően szénmolekulákat adnak át egymásnak. A forró, száraz nyáron a cukrokban gazdag nyírfák táplálják a naptól szenvedő fiatal fenyőket, utóbbiak pedig kora tavasszal és késő ősszel viszonozzák a szívességet. Egy másik példa: a lombhullató fák lombja biztosítja a fiatal tűlevelűeknek a szükséges árnyékot, a lehullott levelek pedig a talaj nitrogénforrásaként szolgálnak. Hosszú távon mindkét fél hasznot húz, erős és életképes lesz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2021. november 25. 02:18
Nem hinném, hogy az együttműködés felfedezése ellentmondana Darwinnak - az állatvilágban is gyakori az együttműködés nemcsak egy fajon belül (mint amilyen például egy zebracsorda), hanem fajok között is (együtt legelő növényevők, parazitákkal táplálkozó "tisztító" madarak, de akár egy madáretetőnél is meg lehet figyelni, hogy a különböző madarak nem harcolnak az élelemért, hanem várnak a sorukra, és veszély esetén figyelmeztetik a többieket) - ugyanis az együttműködésnek is van túlélést javító hatása. Mindez amellett, hogy közben továbbra is megvan ugyanezeken a fajokon belül a legrátermettebb példányok harca a dominanciáért, ami még mindig a darwinizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!