Mi a dinamikus stabilitás?

2021. október 27. 13:26

A Moore-törvény, a globalizáció és a biológiai sokféleség visszaszorulása felforgatta az életünket, és az újdonságokhoz mindig csak pár évünk marad alkalmazkodni. Mindez ellehetetleníti a nagy intézményeket, de felértékeli a kisközösségek adaptációs képességeit – vallja a globalizmus jobb belátásra tért apostola.

2021. október 27. 13:26
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Thomas L. Friedman három évtizede a glo­balizmus legolvasottabb aposto­la­inak egyike. És mégis lapos a Föld – A XXI. század rövid története című könyve az ezredvégi zeitgeist talán leginkább felkapott írásműve volt, miközben a The New York Times kolumnistájaként annyiszor intézett himnuszt egy amerikai érdekek dominálta, mégis mindenki számára üdvös világgazdasági rendhez, hogy Friedman-generátor néven pimasz programozók külön algoritmust alkottak szófordulatainak reprodukálására.

Köszönöm, hogy késtél – üdvözli saját bevallása szerint a megbeszélt ebédre sokszor késve érkező barátait Friedman. Így akaratukon kívül is időt és teret hagynak neki az önreflexióra, a csendre és a szemlélődésre. Miért fontos ez? Szerzőnk szerint a technológiában a Moore-törvény (a mikrocsip számítási képességének 18–24 havonkénti megduplázása), a piacon a globális ellátási láncok, illetve a természeti erőforrások terén a biológiai sokféleség drámai csökkenése egyszerre fordítja ki a sarkából az emberi élet öt területét: a munkahelyeket, a politikát, a geopolitikát, az erkölcsöt és a közösségeket. Az inflexiós pontot 2007-re teszi, számos háttéresemény együttese okán ekkorra datálja az egymással párhuzamos folyamatok összeérését.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

A kötetben megszólal Amory Lovins fizikus, aki szerint „a biológiai rendszerek életképességének egyetlen titka az adaptivitás, minden más csupán részletkérdés”. Az ember esetében azonban ez rendkívül nehézkessé vált, mivel olyan markáns technológiai, politikai és környezeti változásokkal, amikhez korábban generációk alatt alkalmazkodtunk, most mindössze tíz-tizenöt év alatt kell megbarátkoznunk. Ráadásul ez csak a kihívás könnyebbik fele. A nehezebb, hogy az újdonságok elévülési ideje is jelentősen rövidült: minden technológia öt-hét éven belül alkalmatlanná válik folyamatosan gyorsuló életünk hatékony támogatására. Ez a körülmény azonban viccet csinál nem csupán a szabadalmi jogból, de például az oktatási intézményeinkből is. Tízből kilenc esetben a kormányzat és a vállalatok képtelenek lépést tartani.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!