Egy ember, aki megnézte a számokat

2021. június 23. 12:57

A klímaváltozásra úgy épül politikai ideológia, hogy a tudomány máig nem érti pontosan a légkör működését. A szalagcímeket uraló klímamodellek komolyanvehetőségéről mindent elárul, hogy még a múltat sem képesek „előre jelezni” – állítja az Obama-kormányzat vezető fizikusa.

2021. június 23. 12:57
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Rengeteget beszélünk róla, ám valójában alig tudunk valamit a Föld légkörének működéséről. Pontos ismeretek hiányában leegyszerűsítő, sőt hibás alapon közelítünk a klímaváltozáshoz, ami rossz politikai válaszokhoz, irreális várakozásokhoz és társadalmi szintű pánikhoz vezet. Bár hasonló állítások itt-ott korábban is elhangzottak, ezúttal váratlan szereplő rúgta rá az ajtót a „tudományos konszenzusra”.

Steven Koonin felkészültségét – ellentétben némely klímaügyben felmagasztalt svéd tinédzserrel – nehéz megkérdőjelezni. Szerzőnk Richard Feynman Nobel-díjas fizikus egykori tanítványa, a mérnöki, technológiai és természettudományos területeken világelsőként rangsorolt – egykor Kármán Tódort is foglalkoztató – Caltech professzora. Szakterülete a fizikai jelenségek számítógépes szimulációja – éppen a klímamodellek szempontjából legfontosabb mesterség. Koonin még véletlenül sem mondható kultúrharcos jobboldalinak: Barack Obama elnöksége idején az energetikai minisztérium vezető tudósaként tevékenykedett. Unsettled (megalapozatlan) című könyvével most mégis a progresszió antihősévé vált.

Kezdjük azzal, hogy szerzőnk nem klímaszkeptikus. Egyetlen pillanatig sem vitatja a Föld melegedését, sem a Homo sapiens hozzájárulását a trendhez. Szerinte a fő kérdések nem ezek, hanem az emberi civilizáció pontos szerepe a folyamatban, valamint a cselekvési kényszer tartalma és léptéke. Azaz hogy mennyire tudjuk egyáltalán befolyásolni a klíma változását, és milyen erőfeszítésnek lehet valódi értelme. Ezek megválaszolását az adatokkal kell kezdenünk, amelyek Koonin szerint mindenkit meglepnek majd.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!