Le Penék ötven éve

2021. március 31. 12:58

Fél évszázad után teljesül egy álom?

2021. március 31. 12:58
Leimeiszter Barnabás

Amikor 1972-ben a hazafias erők egybekovácsolásának szándékával Jean-Marie Le Pen néhány bajtársával megalapította a Nemzeti Frontot, aligha tippelt volna bárki arra, hogy az alakulat nem a jelentéktelen törpepártok temetőjében végzi majd. A Trente Glorieuses néven emlegetett periódus vége felé jártunk, még épp innen az olajválságon, a hatalomban Charles de Gaulle pragmatikus utódja, Georges Pompidou. 1968 kudarca után a szélsőbal politikailag tehetetlen, ám sikkes volt, értelmiségi befolyása felmérhetetlen. A Nemzeti Front alapítói – veteránok, neofasiszta fiatalok, tradicionalista katolikusok s köztük még a „legprofibb” politikus, Le Pen – viszont nem voltak se sikkesek, se befolyásosak.

Inkább tűntek szomorú lúzereknek. Örülhettek, ha harcias szólamaikkal besöpörnek egy-két százaléknyi szavazatot. A korszellem nagyon nem nekik kedvezett. Vérmes patriotizmus? Inkább a nemzetköziség volt akkoriban divatban. Bevándorlásellenesség? Akkoriban senki sem gondolt arra, milyen következményekkel járhat a tömeges migráció. A Nemzeti Front mintha légüres térben mozgott volna. Hogy mégsem enyészett el, az bizony a „Menhir” politikai érzékének eredménye. Rövid idő alatt kiszorította maga mellől a legszélsőségesebb alakokat, és szoros irányítása alá vonta a pártot. Ami pedig a legfontosabb: nem csüggesztették el a siralmas választási eredmények, ment előre – ez a határozottság a nyolcvanas évekre meg is hozta a gyümölcsét. 1986-ban, ím, a Nemzeti Front bejutott a Nemzetgyűlésbe (somolygott is a jobboldal megosztásán ügyködő François Mitterrand). Immár nem lehetett nem tudomást venni Le Penékről. S ha így volt, hát a média gondoskodott arról, hogy mindenki tudomást vegyen róluk – a lehető legsötétebb színekben.

Fotó: MTI / EPA / Olivier Hoslet
Fotó: MTI / EPA / Olivier Hoslet
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. április 22. 11:09
jó kis összefoglaló... izgalmas lenne, ha Marine nyerne, de erre azért nem sokan fogadnának...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!