Szirák a magyar tudomány új bástyája

2021. február 03. 13:48

A festőien szép, de a modern tudomány és technológia fősodrához képest kissé kiesőnek tűnő, Nógrád megyei Szirákon egy olyan ellenanyag-előállító laboratórium működik, ahol egymásnak adják a kilincset a világ nagy vakcinagyártói. A magyar antitest­központról kérdeztük Lukács Noémit, a Scicons vezetőjét.

2021. február 03. 13:48
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.

„Szirákot nem én választottam, a dédszüleim költöztek ide több mint százötven évvel ezelőtt, és mi már csak valahogy idenőttünk. Mindig az volt a tervem, hogy nyugdíjaskoromban itt fogok élni. A labor létesítése is nyugdíjba vonulásommal függ össze, és több szempontból is előnyösnek tűnt – emlékezik vissza Lukács Noémi. – A melléképület kihasználatlanul állt, nem kellett ingáznom, szép a természeti környezet, jobbak a pályázati lehetőségek, nyugodtan dolgozhatok este akármeddig, és otthonról is kapcsolatban maradhatok a tudománnyal. Sajnos ami nekem előnyösnek tűnt, az hátrányosnak bizonyult az ide kijáró családos munkatársaknak, úgyhogy néhány év után többen feladták a kátyúkkal folytatott harcot.”

Kicsiben kezdték a működésüket, sokáig minden nyereséget rögtön visszaforgatva a cégbe. Racionálisan, fokozatosan építkeztek, de a berendezések beszerzésében szigorúan ragaszkodtak a modern, minőségi termékekhez. Egy kutatócég működése nemcsak termelés és fejlesztés, hanem piac és eladás is, és kezdetben bizony a Scicons a piaci elvek ellenében működött, mert eleinte semmit nem fordított reklámra. A világpiacon unikális, dupla szálú RNS-ek (dsRNS) kimutatására kiválóan alkalmas terméket és módszert dolgozott ki, és bár vásárlói sokáig csak tudományos publikációkból szereztek tudomást a társaság létezéséről, ahogy e munkák gyarapodtak, szép lassan bővült a vevők köre is.

Fotó: Everengine Kft. / Tóth Richárd
Fotó: Everengine Kft. / Tóth Richárd
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!