Véleményterror, ami ott folyik

2020. szeptember 30. 11:14

Agresszív politikai akció, amelyet a vak gyűlölet hajt, és már rég nem az egyetemről és Vidnyánszky Attiláról szól – mondja Lajos Tamás filmproducer a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult hisztériáról. Az intézmény kuratóriumi tagjának meggyőződése, hogy a felhergelt tüntetők az erőszakos fellépést akarják kiprovokálni.

2020. szeptember 30. 11:14
null

Őry Krisztina interjúja a Mandiener hetilapban.

Ha nem volna elég a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli balhé, egy friss munkája, az Alapjogokért Központ új imázsfilmje kapcsán kapott hideget-meleget.
Nagyon büszke vagyok rá, meg kell mondjam. Szerintem a film siker, és bár vannak, akik politikai alapon kritizálják, a milliós nézettségszám alapján elérte a célját.

Mégpedig?
Az Igazság, erő, felemelkedés című videó egy szemléletformáló kampány része, amelyet az államalapítás évfordulóján indított az Alapjogokért Központ. Felkérésük úgy szólt, hogy a miniszterelnök június 6-ai, trianoni beszédéből is inspirálódva készüljön egy kisfilm, amely a magyarság Kárpát-medencei történetének meghatározó eseményeit dolgozza fel. A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a remekül kivitelezett filmet szenzációs csapat készítette, köztük Nagy András operatőr, Géczy Dávid rendező. Nagyon sokat dolgoztunk vele, hogy az adott körülmények között ilyen minőségben le lehessen forgatni.

Személyesen milyen reakciókat kapott?
Az egyik rektorhelyettes közölte: aki ilyen „irredenta, nacionalista, militáns” filmet csinál, az nem alkalmas az SZFE kuratóriumi tagságára. Semmi új nincs ezekben a vádakban, csak az történt, amit ilyenkor várni lehet. Derűvel hallgatom, és ha lehet, még büszkébb vagyok a filmre.

Hogy áll az egyetem körül kialakult patthelyzet? A kuratórium egy közelmúltban kiadott közleményében felszólítja az állóháború résztvevőit, hogy fejezzék be a politikai közjátékot, és kezdjék el végre az oktatást. Van remény az elmozdulásra?
Szeptember végén járunk, lassan négy hete zajlik az SZFE körüli politikai csatározás, a folyamatosan fenntartott hisztéria. Miközben az intézmény vezetése formálisan elzárkózik az egyeztetés elől, személyeskedő üzeneteket fogalmaz meg, megy a sárdobálás. És ami a legfelháborítóbb: egyre tisztábban látszik, hogy az oktatók hallgatóikat tolják maguk előtt a reflektorfénybe.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!