A Man még tavaly tavasszal letiltott mindkét profilommal, így csak itt tudok neki üzenni

Soha életemben egyetlen interjút sem diktáltak le nekem.

Évekig tarthat az ipari termelés Európába és Amerikába való visszahozatala, miután a koronavírus-járvány megmutatta a hazai termelési kapacitások értékét. A protekcionista fordulat során azonban fontos a versenyképességet is szem előtt tartani – szögezi le Lynn A. Fish, az amerikai Canisius College vállalatgazdaságtan-professzora.
Sándor Lénárd interjúja a Mandiner hetilapban.
Régebb óta kutatja és tanítja a vállalatok és a globális ellátási láncok működését. Az ellátási láncok szerepe rendkívül jelentős, ők szilárdították meg a nemzeti határokat gyakorlatilag nem ismerő gazdasági globalizációt, egyre jelentősebb függésben tartva a nemzeteket. A koronavírus-járvány következtében azonban a határellenőrzés és egyéb korlátozások bevezetése révén a globális ellátási láncokat eddig nem tapasztalt zavarok fenyegetik. Hogyan látja, milyen hosszú távú következményekkel járhat a világjárvány?
A járvány kitörése és a vele együtt járó korlátozó intézkedések bevezetése óta a legtöbb fogyasztó késve kapja meg a megrendelt terméket, vagy ami ennél is rosszabb, egyáltalán nem tud hozzájutni. Ez újszerű jelenség, ugyanis az utóbbi évtizedekben hozzászoktunk ahhoz, hogy rendelésre megkapjuk azt, amit szeretnénk. A világ távoli országaiból vásárolt termékek sokszor rendkívül hosszú idő alatt érkeznek meg, a fogyasztók pedig nem igazán megértők, ha késedelemről van szó. Az nyeri el a vásárló bizalmát, aki hamarabb tudja a terméket a eljuttatni hozzá. Vagyis a járvány miatt hosszabbá és lassúbbá váló globális ellátási láncok komoly üzletektől esnek el, és világszerte egyfajta „protekcionista” stratégiának lehetünk tanúi. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ más országaiban is azok a hazai gyártású termékek élveznek előnyt, amelyek elsőként jutnak el a fogyasztóhoz.
„A »Made in America«, a »Made in France« és a hasonló törekvések a járvánnyal együtt folytatódnak”
Ebből a szempontból melyek a legsérülékenyebb ellátási láncok, és a mostani helyzetből milyen közvetlen tanulságot érdemes levonniuk a vállalatoknak?
Az alapvető szükségleteket biztosító láncok a legsebezhetőbbek. Nem lehet ugyanis várni élelmiszerre, ivóvízre, személyes védőfelszerelésekre, gyógyászati eszközökre vagy gyógyszerekre. Ennek megfelelően az fogja learatni az üzleti babérokat, aki képes e szükségleteket a helyi piacon kielégíteni. Lényegében tehát a rövidebb ellátási láncok, amelyek gyorsan tudják a végső fogyasztói igényeket kielégíteni. Ennek fényében az élelmiszer-ellátási láncokat különösen érzékenyen befolyásolják a külső hatások. Például Amerikában a vendégmunkások hiánya egy-egy régióban hátráltathatja a termény időbeni betakarítását, ami aztán rendkívüli károkhoz vezet. A járvány az Amerika középső részén lévő sertésüzemeket is elérte, amelyek emiatt nem tudták kellő időben levágni az állatokat, így azok a tenyésztőknél maradtak. Ezenfelül a szállítmányozóvállalatoknál is fennakadások tapasztalhatók, ami szintén az ellátási lánc megtöréséhez vezetett. Az úgynevezett lean módszert alkalmazó, vagyis feleslegesnek tartott készletek, tartalékok nélkül működő ellátási láncokat szintén hátrányosabban érinti a járvány. Ezek alapján úgy vélem, az elsődleges tanulság, hogy az ellátási láncoknak tartalékokat kell képezniük, illetve megfelelő kockázatkezelést kell alkalmazniuk.