Versenyfutás az idővel

2020. április 02. 00:03

Hogyan kezdte meg működését a Kútvölgyi-karanténkórház? Időben lépett-e Magyarország a szigorító intézkedésekkel, és mennyire hatékonyak a hazai járványügyi döntések? Mikorra várható az ellenszer? Összefoglalónk az aktuális koronavírus-helyzetről.

2020. április 02. 00:03
null

Konopás Noémi és Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

Március közepén nyílt meg a Kútvölgyi-karanténkórház, ahová a koronavírus-gyanús betegek kerülnek megfigyelésre. Lapunk utánajárt, hogy mik voltak az első hetek tapasztalatai az intézményben, Falus András immunológusprofesszort pedig a járványkezelés sikerességéről, valamint a vírus legyőzésének lehetőségeiről kérdeztük.

Önkéntes orvosok és ápolók a karanténkórházban

Az utóbbi időben a Szent János-kórházban a szokásosnál is intenzívebb munka zajlik. Sürgősségi ellátásra változatlanul érkeznek a betegek, emellett létrehoztak egy karanténkórházat, továbbá egy covid-19-osztályt is. Az intézmény az egészségügyi dolgozók átcsoportosításával minden lehetséges forgatókönyvre felkészült: tömeges megbetegedés esetén is mindenkit megfelelően el tudnak látni – ígérik. A Kútvölgyi-tömbben fiatal pályakezdők, egyetemi tanárok, osztályvezető főorvosok várják azokat, akiknek az egészségügyi hatóság határozata szerint karanténba kell vonulniuk. Színes a paletta: a fiatal felnőttől az idősebb korosztályig egyaránt megfordultak már itt. Őket szűrik a Kútvölgyiben, az igazolt koronavírusos betegeket pedig a jelenlegi eljárásrend alapján a Dél-pesti Centrumkórházba továbbítják.

„Rendszeresen mérjük az egymástól elkülönített páciensek testhőmérsékletét, vérnyomását. Mindenkit csak három negatív teszt után engedünk haza” – mondja lapunknak Eisenhauerné Fördős Andrea, az ápolási osztály főnővére. Jelenleg a feladatra önként jelentkező harminc-negyven ápoló áldozatos munkát vállalva tizenkét órás műszakokban váltja egymást. Nem lehet megmondani, mekkora kihívás elé kell majd nézniük, de bíznak a lakosság felelős magatartásában, abban, hogy minél többen az otthonukban maradnak, és betartják a megfelelő higiéniás szabályokat, mérsékelve ezzel a járvány terjedését. A kórházban minden feltétel adva van nemcsak a betegek elkülönítésére, de ellátására is.

Millió kedves gesztust, bátorító üzenetet kapunk

Schandl László, a karanténrészleg megbízott vezető főorvosa szerint az egészségügy „katonái” felkészültek a vírus elleni harcra. Ő és orvosigazgató-helyettes kollégája voltak az elsők, akik azután, hogy a Kútvölgyi karanténkórházzá alakult, önként vállaltak éjszakai ügyeletet. „Mikor vagyok hitelesebb: ha azt mondom, hogy vitézek, előre, vagy ha azt, hogy utánam? Ha az utóbbit, akkor nekem is ott a helyem az első sorban” – válaszol kérdésünkre, hogy mi vezérelte, amikor főorvosként az elsők között fogadta a gyanús eseteket. Schandl március 13-án kapta megbízatását a karanténkórház felállításának megszervezésére és vezetésére. „Az, hogy a semmiből nagyon rövid idő alatt felállítottuk ezt az intézményt, azoknak a nap mint nap az egészségüggyel kelő és fekvő munkatársaimnak köszönhető, akiknek semmi más nem számít, csak az, hogy megfeleljenek a feladatnak” – emeli ki.

Maszkos járókelők Budapest utcáin. A járvány elharapózása jelentős mértékben múlik azon, hogy most,  a csoportos megbetegedések fázisában mennyire tartják be  az emberek a karanténkorlátozásokat.<br>Fotó: AFP / KURUCZ ÁRPÁD
Maszkos járókelők Budapest utcáin. A járvány elharapózása jelentős mértékben múlik azon, hogy most, a csoportos megbetegedések fázisában mennyire tartják be az emberek a karanténkorlátozásokat.
Fotó: AFP / KURUCZ ÁRPÁD

„Drukk mindenkiben van”

Két hét alatt több mint százan fordultak meg a Kútvölgyiben, ahol minden emeleten nappal és éjszaka egy-egy orvos és egy-egy ápoló teljesít szolgálatot telefonos háttér-megerősítéssel. Ha szükség lesz rá, tudják növelni a létszámot. Eleinte nagy
kihívást jelentett, hogy az elméletben megtanult maszkviselést és járvány alatti teendőket pillanatok alatt éles helyzetben
kellett a gyakorlatba ültetni. „A karanténkórház amellett, hogy eleget tesz társadalmi feladatának – vagyis biztosítja az ellátást –, fantasztikus tanulási, kiképzési lehetőséget is ad” – mutat rá a főorvos. Úgy látja, a kollégák hozzászoknak, hogyan kell a védőfelszerelést felvenni, miként kell benne dolgozni és a különböző esetekben eljárni.

A vakcina előállítása a biotechnológia gyorsuló fejlődésének köszönhetően nagyjából egy évbe fog telni
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!