Magyarnak maradni a kárpátaljai szórványban

2020. március 05. 00:02

„Olyan közösséget építünk, amely az óvodásoktól a középiskolásokon át a szülők köreiig őrzi és megéli a magyar népi kultúrát.” Egy fiatal kárpátaljai aktivistát, Váradi Enikőt kérdeztük a megmaradás küzdelmeiről, lehetőségeiről és reményeiről.

2020. március 05. 00:02
null
Dankai Péter

A huszti járásban fekvő Visk 8142 lakosából jó 40 százalék tartja magát magyarnak. Váradi Enikő itt végezte el az általános iskolát, aztán a Nagyberegi Református Líceumban tanult, majd pedig az Ungvári Nemzeti Egyetemen nemzetközi kapcsolatok, valamint magyar szakon diplomázott. A Debreceni Egyetemen, a néprajztudományi doktori iskolában a fokozatszerzés előtt áll. Enikő a Visk Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatójaként karitatív tevékenységet folytat jó néhány kollégájával együtt, és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének a felső-Tisza-vidéki elnökeként is dolgozik. Igyekszik segíteni a kárpátaljai táncházmozgalmat, hat éve dolgozik a helyi magyar sajtóban. A népművészet- és hagyományőrzés világában szerepet vállal a Beregszászi Rezeda Folkműhely, valamint a Sodró együttes művészeti vezetőjeként, és a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncosaként és koordinátoraként is tevékenykedik.

„A Sodró néhány tagjával kigondoltuk, hogy milyen jó volna, ha lenne néha táncházi alkalom Ungváron is az egyetemisták számára. Ifjonti hévvel vágtunk bele az egészbe, elkezdtünk zenészeket keresni. Így ismerkedtünk meg a Sodró együttes többi tagjával, akik akkor még nem igazán ismerték a népzenét, de ha hallottak is róla, nem muzsikáltak. Ebből az álomból immár a hatodik évada indul el a folkkocsmaprogramként ismert táncházaknak Kárpátalján. Fontosnak tartjuk, hogy olyan településekre is elvigyük a táncházat, ahol talán még nem volt, vagy csak ritkán jut el, s persze mindig figyelmet fordítunk arra, hogy a szórványvidék se maradjon ki a látókörünkből” – szögezi le.

Kárpátalján olyan kulturális élet alakult ki, amely minden szinten felülmúlja az eddigieket
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!