Padlóra küldheti a vegán mozgalmakat a csirkemell-csipsz és a marhabelsőség-tabletta

2025. március 02. 09:49

Az áttörés éve lehet 2025, újra divatba jöhet a hús. Egyre több jel utal arra, hogy a dollármilliárdokkal támogatott vegán forradalom elbukott, miközben alig egy év alatt a fejlett országokban divat lett a húsfogyasztás és egyre több területen jelennek meg az állati fehérjék felhasználásának új formái.

2025. március 02. 09:49
hús
Nagy Kristóf

Elhozhatja 2025 a hagyományos hús új aranykorát: míg az elmúlt évtizedben a fejlett országokban a hagyományos húsfélék és az állattenyésztés visszaszorítását követelte a legtöbb környezetvédő civil szervezet és a vegán mozgalmak, 2024-ben jelentősen felerősödtek azok a hangok, amelyek a hagyományos húsfélék fogyasztását ösztönzik.

Nem csak a húsfogyasztás vált ismét egyre népszerűbbé, de az állati fehérjék felhasználása az étkezésen túl is egyre inkább teret nyer: az ételek mellett az állati eredetű kozmetikumok vagy táplálékkiegészítők is egyre népszerűbbek.

Újra divatba jött a hús

A tudósok régóta hangsúlyozzák, hogy az emberek változatos táplálkozásához elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel. A legújabb kutatások pedig azt is alátámasztják, hogy a növényi fehérjeforrások – elsősorban a szója, a lencse, valamint a borsó- és babfélék – nem képesek helyettesíteni az állati eredetű fehérjeforrásokat.

A néhány éve még az alternatív fehérjék fellegvárának számító Nagy-Britanniában a 18 és 24 év közötti fiatalok 19 százaléka növelte a húsfogyasztást tavaly 

– derül ki a Financial Times cikkéből. A lap megjegyzi, hogy új divatirányzat van kibontakozóban, így egyre több olyan élelmiszer jelenik meg, amely a húsfélék innovációjaként értékelhető. A The Telegraph pedig arról ír, az amerikai fogyasztók tavaly 20 százalékkal, a britek 25 százalékkal több tejterméket vásároltak 2024-ben, mint előtte.

A hús újtípusú felhasználása számos területet lefed, egyebek mellett 

  • a színhúsból, elsősorban csirkemellből és májból készült csipszek, 
  • a tojásfehérjéből előállított ropogtatni valók, 
  • a húsalapú desszertek,
  • az állati belsőségekkel megtöltött táplálékkiegészítő tabletták, 
  • a kollagént tartalmazó kozmetikumok, 
  • vagy a kollagénből készült italok, például forró csokoládé.

 

Leuralják a közösségi médiát a „meatfluenszerek”

A közösségi médiafelületeken, például a TikTokon is viharos sebességgel terjednek a húsfogyasztást népszerűsítő tartalmak. A magukat „meatfluenszerekként” bemutató tartalomkészítőknek köszönhetően az egyes vállalatok marhahúskészítményei iránti kereslet harmincszorosra nőtt három év alatt.

A steak már nem a súlyemelő alfahímek reggelije, hanem egyre inkább a hormonrendszerüket egyensúlyban tartó nőké

– nyilatkozta a brit üzleti lapnak Kieran Mathew, az Equip Foods vezérigazgatója. Az állatjólét is megfér az új fehérjefelhasználási trendekkel. Egy húsféléket készítő cég például azzal reklámozza marhahústermékeit, hogy az állataik mindig friss füvet kapnak és a számukra legideálisabb körülmények között tartják a szarvasmarhákat.

A húspiac szereplőinek óriási lehetőséget jelentenek az innovatív állatifehérje-termékek, mivel ezek jelenleg is jóval drágábban értékesíthetők, mint a megszokott húsok. Az elmúlt egy-két évben megfigyelt trendek várhatóan a következő években sem törnek meg, vagyis idén is tovább nőhet a hagyományos húsok népszerűsége.

Mit ehetnénk hús helyett?

A 2010-es évek második felében soha nem tapasztalt növekedést értek el a növényi alapú húshelyettesítő készítmények, amelyek közül eddig széles körben a növényi fehérjékből készített, hagyományos húshoz hasonló termékek váltak elérhetővé a fogyasztók számára. Az alternatív fehérjepiacot monitorozó ernyőszervezet, a Good Food Institute (GFI) adatai szerint 2023-ban a növényi alapú húshelyettesítők piaca meghaladta a 8 milliárd dollárt, ami több mint 3000 milliárd forintot jelent.

A növényi álhúsok iránti kereslet 2022-höz képest 2023-ra 16,8 százalékkal, majd 2024-re további 21 százalékkal csökkent.

A növényi fehérjepogácsájával újdonságnak számító, Bill Gates nevéhez köthető Beyond Meat tőzsdei részvényeinek értéke a 2019-es csúcshoz képest 98 százalékkal esett vissza. A Lewis Hamilton és Leonardo DiCaprio arcával reklámozott Neat Burger pedig 145 százalékkal növelte veszteségét, miközben a Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari szereplője felhagyott saját gyártású alternatív fehérjekínálatának jelentős részével.

A vegán piac ugyanakkor nem csak az innovációnak számító élelmiszereket foglalja magában, hanem a húsmentes étkezést, amelynek piaca közel 27,9 milliárd dollár volt 2024-ben, ebből csak a vegán fehérjepiac 14,2 milliárd dollárt tett ki.

Zsákutcának bizonyul a növényi hamburgerpogácsa

A veszteségek oka egyértelműen a fogyasztói szokásokra vezethető vissza. A növényi húsutánzatok ára sokkal magasabb, mint a hagyományos termékeké, miközben az ízük rossz, ráadásul az elmúlt években rengeteg fogyasztó számolt be egészségügyi következményekről is. Az ultrafeldolgozott termékeket hosszútávon fogyasztók közül a legtöbben korábban nem tapasztalt allergiás reakcióról, általános gyengeségről, a koncentrációképesség jelentős csökkenéséről és változó súlyosságú gyomorpanaszokról számoltak be. Sok olyan történet is olvasható a különböző fórumokban, amely arról szól, hogy a hagyományos hús fogyasztásához való visszatérés azonnal elmulasztotta a sokszor más okokkal magyarázott panaszokat.

Noha a gyártók az elmúlt évtizedben gyakorlatilag minden pénzügyi erőforrásukat arra fordították, hogy a készítmények ízletesebbek legyenek, ezt nem sikerült elérniük. Így azok a húsmentesen étkezők is elpártoltak a növényi alapú alternatíváktól, akik a mai napig kerülik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A kereslet elapadása politikai okokra is visszavezethető: világszerte elveszítették népszerűségüket a szélsőbaloldali, zöldpártok és a Z generációt is kevésbé érdekli a túlzott állatjólét, a fiatalok fontosabbnak tartják saját egészségüket.

Szintén az alternatív húspiac főszereplője a laboratóriumban, sejtszaporítással előállított hús, ám a kutatások e területen lelassultak és akár évtizedekig is eltarthat, míg a gyártási folyamat annyira gyorssá és olcsóvá válik, hogy felvehesse a versenyt a hagyományos húsokkal. Ráadásul a fogyasztók sem lelkesednek az élőállaton kívüli sejtszaporítással készült húsfélékért, a felmérések szerint az emberek leginkább undorítónak és visszataszítónak tartják a folyamatot. 

A befektetők ezzel szemben rajonganak az agrárinnovációnak tekinthető hústermesztésért: az elmúlt öt évben 3 milliárd dollárt pumpáltak a kutatásokba, amelyek az elmúlt két-három évben már nem hoztak érdemi áttörést. 

Az eljárással ugyan csökkenthető az állatállományok száma, ám környezeti előnyét egyre több tudós vitatja. A laboratóriumi hús ára sokszorosa a hagyományos húsénak. Jelenleg csak Szingapúrban, az Egyesült Államokban és Izraelben van forgalomban laboratóriumi hús.

Hamarosan az Európai Unió is engedélyezheti a mesterséges húst, bár a tagállamok rendkívül megosztottak. Magyarország törvényben tiltja a sejtszaporítással előállított élelmiszerek forgalmazását.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A világ nagyobbik fele sosem cserélné le a húst

Míg a fejlődő országokban az OECD egyértelműen a húsfogyasztás és az állattartás növekedését várja, addig a fejlett országokban eddig úgy tűnt, némileg valóban csökkenthető aránya az étkezésben. Ez részben azért is lehetséges, mert a nyugati világ sokkal több húst eszik, mint ami ajánlott lenne. 

A fejlett országokban a jövedelmi szint növekedésével számol a nemzetközi szervezet, a magasabb jövedelmet pedig a szegényebb országokban a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerekre költik az emberek. Ráadásul a világ legnépesebb térségeiben a hús és a tej fogyasztása nem csak a napi táplálkozás, de a vallásgyakorlás elválaszthatatlan része is.

A fejlett államokban a fogyasztás csökkenését 2022-ig elősegítették az egyre radikálisabb állati fehérje-ellenes kampányok és az NGO-k tevékenysége is, valamint a nagyvárosokban a vegán kultusz erősödése. Ennek a trendnek most szemmel láthatóan vége.

A fejlett országok vidéki lakossága ugyanakkor mindig is kiállt az állattenyésztés mellett és nem úgy tekint a haszonállatokra, mint aránytalanul nagy szenvedéssel tartott élőlényekre. Az állattartás több ezer éves hagyományra nyúlik vissza, ráadásul lételeme a vidéki térségeknek. Éppen ezért a húsfogyasztást ellenzők döntő többsége a nagyvárosokban él és nincs valós tapasztalata az állattartásról. Ráadásul a technológiai fejlődés ebben az ágazatban sem maradt el: a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökkent, köszönhetően a kérődzők újfajta táplálékainak, valamint a genetikának: a haszonállatok egyre tovább élnek, ezzel együtt több tejet adnak, illetve a húsuk is több lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Orlando Sierra/AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2025. március 02. 18:36
Re: intoleráns barátunk "hiszen az ember a fehérjét lebontja aminosavakra és azokat hasznosítja, tök mindegy, hogy miből származik..." én meg ezekre a kutatásokra lennék kíváncsi, ahol azt állítja egy tökfilkó, hogy tök mindegy. Nem beszélve arról, hogy számos más nélkülözhetetlen vegyület van, ami a növényekben nincs, vagy a szervezetünk nem, vagy nagyon csekély mennyiségben képes hasznosítani.
ToIeranciaterror
2025. március 02. 16:49
"A legújabb kutatások pedig azt is alátámasztják, hogy a növényi fehérjeforrások – elsősorban a szója, a lencse, valamint a borsó- és babfélék – nem képesek helyettesíteni az állati eredetű fehérjeforrásokat." Én ezekre a kutatásokra lennék kíváncsi, hogy ki kutatta, ki fizette a kutatást, mert teljesen logikátlan, hiszen az ember a fehérjét lebontja aminosavakra és azokat hasznosítja, tök mindegy, hogy miből származik...
zerotolerancia666
2025. március 02. 15:39
Szia Uram ! Csirkemell-csipsznek és a marhabelsőség-tablettának álcázott rovarfehérje érdekel?
5m007h 0p3ra70r
2025. március 02. 13:57
»gilou-berger-le-bobo-ugandais-2mysstes 2025. március 02. 10:31 Mondjuk legalább marhahúsból kevesebbet kellene enni, « Vagy meg kellene enni, a májat, lépét, gyomrát, tüdejét, farkát, arcát, szívét, nyelvét, stb. is. A bőre hasznosítható, a zsiradéka is, pl. temetői mécsesekben a gyertyagyártók 30% rindentalgot használnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!