Észak-Korea azt állítja, Ukrajna nukleáris fegyverhez akar jutni

2023. április 1. 20:20
Kim Dzsong Un testvére szerint az ukrán hatóságok „gyógyíthatatlan megalomániában” szenvednek.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy nukleáris fegyverhez akar jutni – jelentette szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Jo Dzsong egy olyan online petícióra alapozza a vádját, amely megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának honlapján, de eddig mindössze 611-en írtak alá, távol attól a 25 ezres számtól 90 napon belül, amely esetén az elnöknek nyilvánosan állást kell foglalnia róla. Kim szerint a petíció akár az elnöki kabinet „sötét terve” is lehet, de semmivel sem támasztotta alá ezt az állítását.

Kim szerint Zelenszkij saját országa sorsával hazardírozik.

„Az ukrán tisztségviselők több esetben is nyíltan hangoztatták nukleáris ambícióikat”

Az ukrán hatóságok „gyógyíthatatlan megalomániában” szenvednek, azt hiszik, legyőzhetik Oroszországot. Ezzel „létüket fenyegető nukleáris katasztrófát idézhetnek elő” – tette hozzá az észak-koreai vezető húga, aki az Észak-Koreát irányító Munkáspárt központi bizottságának alosztályvezetője.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán tisztségviselők több esetben is nyíltan hangoztatták nukleáris ambícióikat, egyebek között a tavalyi müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Óva intette Ukrajnát attól, hogy az Egyesült Államok általi védelemre hagyatkozzon.

„Ha Zelenszkijék arra alapoznak, hogy elkerülhetik Oroszország megsemmisítő hatalmas tüzét abban az esetben, ha bemenekülnek az amerikai nukleáris védernyő alá, amely egyébként már több helyen lyukas, akkor rossz úton járnak, a halálba vezetőn” – mondta.

Az ukrán elnöki honlapon megjelent petíciót csütörtökön indították el, azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: Moszkva taktikai nukleáris fegyvereket telepítene Fehéroroszországba. A kérvény támogatói azt akarják elérni, hogy telepítsenek amerikai atomfegyvereket Ukrajnába, vagy az ország fejlesszen saját nukleáris arzenált.

(MTI)

Nyitókép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

***

Berágtak Putyinra: itt a nemzetközi közösség reakciója az orosz elnök atom-ötletére

 

***

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

jo csaj es okos is mert igaza van

ki gondolta volna hogy megerjuk hogy Phenjan realisabb es mersekeltebb lesz mint Kijev?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés