Nem fog egyhamar talpra állni az ukrán turizmus

2023. március 31. 15:15
Amíg tovább tombol a háború, addig biztosan nem fognak jelentős számban külföldi turisták érkezni Ukrajnába, a belföldi idegenforgalom ad egyedül reményt az ország harcok által nem érintett részein.

A háború Ukrajnát megfosztotta egyik fontos bevételi forrásától, a turizmustól is. Kijev azonban úgy látja, hogy a turizmus újjászületése kulcsfontosságú szerepet fog játszani az ország háború utáni újjáépítésében. És bár a tavaly február óta tomboló háború még messze nem ért véget, Ukrajna „már dolgozik" a turizmus népszerűsítését célzó terveken.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint 2010-ig Ukrajna évente közel 20 millió külföldi turistát vonzott, főként Oroszországból és Kelet-Európából.

Ezzel Európa nyolcadik leglátogatottabb országa volt.

Ez a szám azonban 2014-ben mintegy 12 millióra zuhant, miután Moszkva annektálta az ukrajnai Krím félszigetet, amely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai régiója volt addig. Tavaly február óta pedig teljesen összeomlott Ukrajna turisztikai szektora.

Kárpátalján, amely terület még nagyrészt nem érintett az orosz támadások által, például még mindig vannak belföldi turisták. De nincsenek külföldi turisták – bár a Kijev és a nyugati Lvov városán áthaladó nemzetközi küldöttségek, újságírók és az NGO-k személyzetének folyamatos áramlása többé-kevésbé életben tudja tartani az ottani szállodákat.

Így éli meg a háborút az orosz turisták hazai fellegvára - Hévíz polgármestere a Mandinernek

Újra fellendül a kijevi turizmus?

Másik terület, amely az elmúlt időszakban némi fellendülést mutatott a turizmuson belül az a főváros, Kijev idegenforgalma. Tavaly a Magyar Nemzet írt róla, hogy egyre több belföldi turista indul az ukrán fővárosba, amióta a harcok eltávolodtak a várostól. A környékbeli harcok miatt azonban még látszódnak a háború nyomai: kiállított harcjármű roncsok, a homokzsákok és barikádok a kormányzati épületek körül pedig még most is állnak, így a katasztrófa turisták körében is népszerű lett a város, ahogy korábban a Csernobili atomerőmű és a körülötte lévő zárt zóna is vonzotta egyaránt a külföldi és a belföldi turistákat is.

Nagyon népszerű program a városnézés Kijevben

Kijevben a legnépszerűbb programok egyértelműen a városnéző kirándulások, amelyek során akár privát idegenvezető mutatja meg a turistáknak a kijevi kulturális életet, valamint a kijevi látnivalókat. Azokon a területeken, amelyek viszont közel fekszenek a fronthoz nem ez a helyzet, mint Odessza esetében, amely Ukrajna legszebb városai között volt számontartva. A válság előtt az idegenforgalom Ukrajna gazdaságának 2,0 százalékát tette ki, és az ágazat helyreállítása korántsem lesz egyszerű, mivel jelentős beruházásokat igényel.

Így szólt bele az ukrajnai háború a magyarországi turizmusba

A harcok befejezése előtt azért sem lehet arra számítania, a turizmus fellendülésére, mivel addig aligha fog megnyílni az ország légtere, így a külföldi turisták is nehezen tudnak bejutni az országba.

Mi lehet Ukrajna új imázsa? 

A háborút követően Ukrajna egyik fő célja lesz, hogy „megmutassa a mostani háborúnak és az orosz háborús bűnök következményeit”. A két ország közötti ellenségeskedés miatt Ukrajna minden bizonnyal évtizedekig elbúcsúzhat az orosz turistáktól is. A háborút követően Kijev tervei szerint az országimázs középpontjába fogják emelni azt a képet, amelyik azt festi lesz az országról, hogy „Ukrajna egy bátor nép hazája, amely a végsőkig harcol.”

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kötve hiszem, hogy 2022 előtt húzóágazat lett volna az ukrán turizmus.

444-en konkrétan arról harsognak, hogy szárnyal az ukrán gazdaság... a facebook-os kommentmezejük bezzeg-ukrajnázik... érted: már a háború előtt szó szerint afrikai szinten volt a GDP-jük, mondjuk kb. a magyar egy főre jutó GDP negyede (!), sokmillió ember lelépett, erre most még egy háború, még sok százezer embert kivettek a gazdaságból, még sok millió elmenekült; de BEZZEG-UKRAJNA, A ZORBÁN POKOLT CSINÁLT MAGYARORSZÁGBÓL...

Ezek elmebetegek.

"
A két ország közötti ellenségeskedés miatt Ukrajna minden bizonnyal évtizedekig elbúcsúzhat az orosz turistáktól is.
"

Már most is tele vannak orosz turistákkal. Igaz, katonaruhában vannak, de ott vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés