A Vatikán bocsánatot kért az amerikai és afrikai őslakosoktól az európai hódítások miatt

2023. március 30. 17:48
A római katolikus egyházat régóta azzal vádolják, hogy bűnrészes a nyugati gyarmatosítók által elkövetett visszaélésekben.

A Vatikán csütörtökön hivatalosan elutasította a gyarmati korszak „felfedezési doktrínáját”, amelyet évszázadokkal ezelőtt használtak az európai hódítások igazolására Afrikában és Amerikában.A pápai állam közleményében arra hivatkozott, hogy a doktrína nem része a katolikus egyház tanításának. A Vatikán elismerte, hogy a 15. századi pápai dokumentumokat

a gyarmati hatalmak arra használták fel, hogy legitimálják a rabszolgaságot is magában foglaló tevékenységeiket.

„Csak az tekinthető helyesnek, ha felismerjük ezeket a hibákat, elismerjük az asszimilációs politika szörnyű hatásait és az őslakosok által elszenvedett fájdalmat, és bocsánatot kérünk” – húzta alá a Vatikán. A római katolikus egyházat régóta azzal vádolják, hogy bűnrészes a nyugati gyarmatosítók és leszármazottaik által elkövetett visszaélésekben, akik sok szörnyűséget követtek el a kereszténység nevében.    

Az argentin születésű Ferenc pápa számos gesztust tett már az őslakosok felé. Tavaly Kanada sarkvidéki régiójába utazott, hogy bocsánatot kérjen az inuitok elnyomása miatt. 2007-ben Ferenc elődje, XVI. Benedek könyvet adott ki, amelyben elítélte a gazdag országokat amiatt, hogy kíméletlenül kifosztották Afrikát és más szegény régiókat, és „az Isten nélküli világ cinizmusát” exportálták nekik.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni Média

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés