A NAV vette át a nyomozást az amerikai kampánypénzek ügyében

2023. március 28. 17:56
Sikkasztás és pénzmosás miatt indították meg a nyomozást az Amerikából érkezett dollárok miatt.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át a rendőrségtől a baloldalnak utalt külföldi pénzek ügyében indult nyomozást – értesült a Magyar Nemzet. A nyomozó hatóság azután rendelt el sikkasztás és pénzmosás miatt eljárást, hogy nyilvánosságra került, az ellenzék tavalyi választási kampányát milliárdokkal segítették az Egyesült Államokból.

Az adóhatóság a Nemzeti Védelmi Szolgálattól vette át az ügyet, korábban sikkasztás és pénzmosás miatt indították meg a nyomozást. 

A lap megkereste a Fővárosi Főügyészséget is, amely azt válaszolta, hogy az ügyben eddig még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ismert: a baloldali kampányfinanszírozási botrány még tavaly augusztusban, Márki-Zay Péter elszólásából robbant ki, i, amikor Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében eldicsekedett vele, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. 

Az első hírek 1,8 milliárd forintnyi dollárról szóltak, amely a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz.

Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának utalt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója. A legnagyobb szeletet egyébként a Bajnai Gordonékhoz köthető DatAdat nevű cég hasította ki magának, amelyhez másfél milliárd forint érkezett részben a magyar címzettektől, részben közvetlenül a tengerentúlról – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Januári fejlemény az is, hogy a titkosítás alól feloldott dokumentumokból az is kiderült, hogy nem egy, hanem két nagy külföldi támogató szervezete volt az ellenzéknek: az Afd mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt.

Nyitókép: AFP/John Thys

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, nem olyan lassan fog haladni a nyomozás, míg elévül az ügy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés