Bulgária fordult, részükről a háborús pszichózisnak vége

2023. március 28. 8:51

Kohán Mátyás
Mandiner
A háborús pszichózis ott törik meg először, ahol a legkevésbé van rá pénz – és ahol a legjobban ismerik az oroszokat.

Elszigetelődés. Kóstolgatjuk ezt a szót már egynéhány éve, a háború kitörte óta pedig különösen: ez az a keserű érzés, amikor az ember szíve mélyéből vall egy szerinte helyes politikát, csak éppen petrezselymet árul vele.

Persze furcsa egy dolog ez, mert békepárti kis túlzással a komplett globális dél, a Balkán, a türk és arab világ, Kína, Latin-Amerika – csak épp a mi világunk, Európa, az USA, és persze Oroszország nem békepárti. S mivel a mi házszámunk itt van, otthonunk, egzisztenciánk és sorsunk Európa, ez az elszigetelődéshez már épp elég.

Az elszigetelődés keserűsége itt is marad velünk, amíg a háború végét nem leli, mert a békepárti politika egyrészt jó, másrészt minden alternatívája szörnyű, harmadrészt óriási mértékű demokratikus legitimációja van. Messze túlmutat ez a Fidesz-táboron:

a magyar választópolgárok nemes egyszerűséggel nem adnak felhatalmazást másféle politikára.

Épp ezért nincs is annál nagyobb dopaminsokk ma egy külügyeket kémlelő magyarnak, mint amikor csak eladunk egy-egy szál petrezselymet. Mikor valaki felismeri a békepárti magyar politika erényét, és mindenféle árral (meg bérrel – bocs) dacolva velünk egy álláspontra helyezkedik.

Szóljanak tehát ezek a sorok a lőszert nem szállító Bulgária dicséretéről.

Azon Bulgáriáéról, amelynél erősebben kevés ország kezdte ezt a háborút: Kiril Petkov akkori miniszterelnök ingatag szivárványkoalíciója a fegyverszállításokat vehemensen ellenző közvélemény és saját koalíciós partnerük tájékoztatása nélkül, teljes titokban fedezte tavaly április és augusztus között az ukrán hadsereg lőszerigényének harmadát és dízeligényének negyven százalékát, ráadásul áprilisban egyik napról a másikra felhagyott az orosz gázimporttal, mert nem volt hajlandó átállni az úgynevezett „rubelfizetésre”.

S hiába állt mindezek mögött Petkov miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy ezzel „a történelem jó oldalára” vonszolja majd át számos zegében-zugában kifejezetten oroszpárti hazáját, hiába lehet ezer meg ezer morális indokot felsorakoztatni a megtámadott megsegítése mellett, ez az adott pillanatban a demokrácia megcsúfolása volt.

Amiért a bolgár közvélemény könyörtelenül elégtételt is vett:

Petkov kormánya összeomlott,

háborús politikáját a továbbiakban nem kormányról, hanem 25 százalékos pártszövetségének élén viheti, Bulgária pedig áprilisban két év alatt ötödszörre választ majd új parlamentet. Ja, és nézegetheti elégedetten gazdaságának helyzetét, amely úgy volt képes mindössze 3,4 százalékot nőni a tavalyi évben, hogy az európai helyreállítási pénzeknek ő volt az egyik fő kedvezményezettje. Ehhez képest produkált Lengyelország és Magyarország nulla uniós pénzzel 4,8 és 4,6 százalékos növekedést.

Innen indult tehát Bulgária a béketáborba, puttonyában kiábrándító gazdasági eredményekkel és egy gigantikus titkos fegyverszállítással. Innen szép fordulni igazán.

És innen jutottunk el oda, hogy Rumen Radev bolgár elnök, az ország jelenleg egyetlen, demokratikus legitimációval bíró vezetője a múlt heti uniós csúcs előtt bejelentette: országára az Ukrajnának való közös lőszerszállításban ne számítsanak. Radev korábban is igyekezett ellenpontozni Petkovékat a háború ügyében, például nem írta alá a közép-európai köztársasági elnökök azon közös nyilatkozatát a fegyverszállítások növeléséről, amit a baloldali sajtó szerint egyedül Novák Katalin nem írt alá. De az, hogy Radev most egy gyakorlati ügyben is átvitte akaratát, világosan jelzi:

Bulgária fordult, részükről a háborús pszichózisnak vége.

A helyzet ugyanis az, hogy a háborús pszichózis ott törik meg a legelőször, ahol a legkevésbé van rá pénz – és ahol a legjobban ismerik az oroszokat. Márpedig Bulgáriában, ahol a lakosság harmada beszél oroszul, pont eléggé ismerik őket ahhoz, hogy különösebb kedvük ne legyen velük újra háborúzni. Az pedig nem meglepő, hogy az Európai Unió legszegényebb országában a pénz is elfogyott az európai-orosz gazdasági háború finanszírozására.

Nem ígérek semmi optimistát, nem képzelek bele a bolgár fordulatba fényes hosszútávú tendenciákat. Nem mondom azt, hogy a békepárt lassan győzni fog majd akár Nyugat-Európában, amelynek bőven van még miből háborúznia, akár azon közép-európai barátainknál,

akik képesek egzisztenciálisan rettegni még ettől a vártnál messze gyengébb, ostobább és önveszélyesebb Oroszországtól is.

De azt mondom, hogy ha Bulgáriában a népakarattal való totális szembepolitizálásnak 180 fokos politikai fordulat lett a vége, akkor Szlovákiából, Romániából, Olaszországból és Horvátországból nem botorság reménykedve várni egy-két hasonló apró jelet.

Mindez csepp lesz csak a tengerben, és a nagy magyar háborús elszigeteltségen sokat nem fog oldani. De néha jól esik egy kis meglepetés, és egy-két kritikus ponton is átsegíthet minket. Éljen Bulgária!

 

A nyitóképen: a rilai kolostor Bulgáriában (fotó: Christian Kober / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudjuk, tudjuk, "a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő".
És azt is, hogy ezek ugyanazok.

Szoci képviselő fia mondta nekünk még 2010-ben, hogy "ezek őszre bukni fognak, de legkésőbb tavasszal". Tényleg gondosan aláaknáztak mindent, mielőtt átadták volna a kormányzást, és így is majdnem sikerült a kormánybuktatás 2011 végén - szóval kérilaciék is belsős információk alapján mondhatták azt, amit.

Az életrajzát elnézve egy sablon alapján készítik ezeket a "nyugaton tanult, sikeres vállalkozóból lett politikus"-okat, a legtöbb exszocialista ország globalista politikusára egy-az-egyben ráillik, de például Macron karakterét is így építették fel.
Ha majd mindenhol kiismerik ezt a módszer, és nagyon nem fog bejönni, akkor egyből újítani fognak, lehet, hogy akkor ők lesznek a legnagyobb nacionalisták. (ugyanúgy, ahogy a padlófelmosó szer marketingstratégiáját is időnként meg kell újítani)

Jól gondold át, hogy az ukrán kormány addig provokálta a sokkal nagyobb, és a nemzetiségi kérdésre kimondottan érzékeny oroszokat, amíg eldőlt a választás, hogy a keleti megyék és Krím autonóm legyen vagy hogy tönkremenjen a gazdaságuk, szétlőjék a városaikat és meghaljanak vagy megnyomorodjanak a gyerekeik - és ők az utóbbi választották.

Értem. Szóval a magyarok csak asszimilálódjanak, hiszen minden jobb, mint a háború, de az ukránok esetében még a háború is jobb, mint az orosz befolyás, és minden országnak támogatni kell az ukrán háborút.
Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy neked és a hozzád hasonlóknak a magyarság érdeke előbbre való legyen bármelyik másik nációnál.

Aha. Minősítgetsz és szalmabáb érvelést folytatsz - esetleg kifogytál az érvekből?
És valahogy megint átsiklottál afölött, hogy miért a kettős mércéd az erdélyi magyar és az ukrajnai helyzet megítélésének kapcsán. Bizonyára már nem jutott hely a "beteg logikád" és a többi jelző mellett.
Szóval, a hozzászólásod csak rólad árult el dolgokat, nem arról, amiről szólt, és pontosan annyit is ér.

Ó, most már minden mondatodban van minimum egy minősítő jelző. Természetesen ha én használok egy kifejezést, akkor az csakis "elkoptatott" lehet. :)

Ha a nevedben mondok véleményt, akkor írd már le kérlek (és ne visszamutogass), hogy szerinted mi lenne a helyes Erdélyben magyarként.
Kíváncsi vagyok, hogy most más fog-e kijönni, mint az asszimiláció.

Az utolsó bekezdésekben mellébeszélsz. Az oroszoknál lehetett tudni előre (többször is elmondták), hogy náluk az orosz nemzetiség vörös vonal. Az ukrán állam vezetői erre magasról tettek, és felgyorsították az elukránosítást. A kérdésem egyszerű igen/nem eldöntendő kérdés, ugyanúgy, ahogy te is azt írtad, hogy mit tennél erdélyi magyarként: jobb lett-e ettől az egyszeri ukrán sorsa vagy nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés