Kína elfordulása miatt aggódnak az európai vezetők, sorra veszik a repülőjegyeket Pekingbe

2023. március 27. 11:00
Egyre több európai vezető aggódik amiatt, hogy Kína túlságosan Oroszország pártjára áll – írja a Politico.

Kína Nyugattól való elfordulása miatt terjed az aggodalom az európai vezetők körében – írja a Politico. A portál szerint egy brüsszeli csúcson több politikus is figyelmeztetett arra, hogy Kína és Oroszország szorosabb szövetsége még mélyebb válságba taszíthatja a világot.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a napokban Pekingbe utazik tárgyalásokra, őt pedig Emmanuel Macron francia elnök követi, aki április 4-én indul a kínai fővárosba. Minderre azok után került sor, hogy Hszi Csin-ping kínai vezető többnapos látogatásra érkezett Moszkvába, hogy hosszasan tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal a két ország szövetségének alakulásáról és a világpolitikáról.

A Politico úgy tudja,

Macron a színfalak mögött azt sürgette európai kollégáitól, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a kínai-orosz egymásra találás mérséklésére.

A portál szerint Európa számára nagyon nagy a tét a geopolitikai dinamikák változása idején. Kína és Oroszország szilárdabb szövetsége azzal a veszéllyel jár, hogy az ukrajnai háború a NATO, valamint Kína és Oroszország közötti konfliktussá eszkalálódhat.

Forró a helyzet Tajvan körül is, ami kapcsán egyre többen tartanak egy Kína és Egyesült Államok közötti háborútól. Eközben a nyugati világban egyre nagyobb nyomás van például a TikTokhoz hasonló kínai cégeken, illetve bármilyen nyugati-kínai együttműködésen.

Krišjānis Kariņš lett vezető úgy fogalmazott: Hszi és Putyin találkozó „szemfelnyitó” volt Európa számára. Hozzátette: Kína már nem csak közvetítőként, hanem Oroszország mellett lép fel, ami nehézséget okoz az európaiak számára.

 

Nyitókép: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP

 

Összesen 284 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az, hogy mi van jelenleg, a jövőre nézve nem mérvadó. Az euró nem lesz alternatívája a dollárnak, ahhoz le kéne válni az USA pórázról, ami pont azért van, hogy Európa nehogy kinője magát. Nem lesz könnyű, a jelenlegi európai vezetőket kézben tartják, mert az USA gazdaságának létérdeke, hogy a dollár legyen az első számú tartalékvaluta. Nem véletlen, hogy a világon egyre inkább keresik az alternatívát. Amit előbb utóbb megtalálnak, és ez ellen az USA csak az ukrajnaihoz hasonló fegyveres konfliktusokkal tud tenni valamit.

Megijedtek, hogy a nyugat cipő és ruha nélkül marad, mert saját magát képtelen ellátni ezekkel az alapvető dolgokkal sem.

Pekingbe rohangálnak?
Hszi Csing-pincsik.

Egyébként pedig borzasztó naivak ezek az európai vezetők, nem Pekingbe kell röpdösni, hanem Washingtonba, mert ha ott azt mondják, hogy ezek után szankciózni kell Kínát is, akkor szankciózni fogják Kínát, akkor is, ha emiatt csődbe mennek.

Bidennek annyi beleszólása van a dolgokba, hogy mekkora betűkkel írják a papírra a szöveget, amit felolvas.
De a nemlétező deep state tényleg nagyon elkottázta a dolgot - talán arról lehet szó, hogy egymással is harcoló frakciók hozzák meg a döntéseket, emiatt az észszerűséget és a hosszú távú érdeket háttérbe szorítja a pillanatnyi haszon.

Az biztos, hogy nagyon nagy a baj, ez olyanokból derül ki, mint amikor Kissinger (aki ugye annak idején levezényelte a kommunista Szovjetunió és a kommunista Kína megosztását) elmondja, hogy a jelenlegi vezetés egyszerre ellensége Kínával és Oroszországgal, ami közelebb hozhatja őket egymáshoz - akkor arra fordítják az erejüket, hogy Kissingert nyilvános mea culpázásra kényszerítsék, és nem arra, hogy újragondolják a terveiket és céljaikat.

"Too little, too late."

"Az egész világ szenved Amerika uralmától, még a szövetségesei is."

Még az amerikaiak is - egyre kisebb a társadalmi felemelkedés lehetősége, egyre rosszabb a közbiztonság, egyre nagyobbak a megélhetési költségek (különösen a felsőoktatás és az egészségügy költségei emelkedtek jóval a béremelkedés szintje fölött)
Szerintem Amerika lehetőségei és kilátásai gyengülnek, és pont ezért viselkedik a szövetségeseivel szemben is egyre inkább zsarnoki módon (szemben a hidegháborús "gazdag nagybácsi" szereppel)

Nem az a kérdés, hogy meg tudna-e hozni egy szankciót az EU az USA-tól függetlenül, hanem az, hogy érdekében áll-e?
Az EU hosszas munkával hármas függőségbe lavírozta magát, nyersanyagokban Oroszországtól, beszállítókban Kínától, informatikai és egyéb high-tech dolgokban pedig az USA-tól függ.
Az USA már évekkel ezelőtt forszírozta, hogy az EU legyen partnere a neki nem tetsző kínai cégek (lásd Huawei) szankciózásában. Azóta tovább romlott az USA-Kína viszony, várhatóan az USA pár év múlva kiterjeszti a Kínával szembeni szankcióit, és akkor az EU-nak választania kell, hogy vagy szankciózza Kínát, ha nem, akkor az USA szankciózza az EU-t. Mindkét lehetőség végzetes az EU gazdaságára.

megis mit vartak miutan maguk kergettek Kina karjaiba az oroszokat?

hagyjak abba az ostoba szankciokat es mindjart nem lesznek Kinara utalva

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés