Amerikai újságíró: A CIA legyártotta az Északi Áramlat felrobbantásának alternatív történetét

2023. március 24. 14:17
Seymour Hersh veterán amerikai oknyomozó újságíró néhány hete az Egyesült Államokat nevezte meg az Északi Áramlat-robbantás felelőseként. Most azt állítja: a CIA fedősztorija terelné el a figyelmet.

A Biden-adminisztráció továbbra sem ismeri el, hogy ő robbantatta fel az Északi Áramlatot – írja újabb cikkében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró.

Hersh még február közepén vázolta fel elméletét arról,

állítása szerint hírszerzési, ámde névtelen forrásokra hivatkozva, hogy az USA robbantotta fel az Északi Áramlat-gázvezetéket,

ami a Balti-tenger alatt köti össze Oroszországot és Németországot. A cikkben kifejti, hogy szerinte az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve miként tervezte meg a vezetékek felrobbantását, hogyan robbantották fel azokat, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását. Hersh azt állítja: az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak. Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki. 

A Fehér Ház „teljesen hamisnak és teljes kitalációnak” minősítette Hersh cikkét.

Mostani, The Cover-up (Az elfedés) című, rövidebb cikkében Hersh összefoglalja, hogy mi történt – pontosabban mi nem történt – azóta. Mint írja: a nyugat-európai – főleg a német – sajtó foglalkozott az értesüléseivel, de az amerikai elhallgatta azt. Olaf Scholz német kancellár március elején találkozott Joe Bidennel, de az egyetlen, CNN által Scholz-cal készített interjúban nem kérdeztek rá az ügyre.

Hozzáteszi: a két kormány nyilvánosan nem foglalkozott az üggyel, de saját névtelen diplomáciai forrása szerint „a CIA-t megkérték, hogy gyártson le egy fedősztorit a német titkosszolgálattal együttműködve, amit el lehetne adni az amerikai és német médiának, mint az Északi Áramlat 2. megsemmisítésének alternatív történetét.”

Hersh emlékeztet, hogy

az elmúlt hetekben újabb elmélet jelent meg az amerikai és a német nyilvánosságban a robbantásról.

A szerző ezt nem részletezi, de egyébként az újabb megjelent elmélet szerint a robbantás elkövetésének nyomai egyértelműen Ukrajna irányába vezetnek, ám arra nincs bizonyíték, hogy ki rendelte meg az akciót.

Erre reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz. Szerinte ezeket az információkat azért terjesztik, hogy lassítsák a segélynyújtást Ukrajnának.

Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró, politikai író először 1969-ben szerzett elismerést a vietnami háború alatti My Lai-i mészárlás és annak eltussolásának feltárása miatt, amiért 1970-ben megkapta a nemzetközi tudósításért járó Pulitzer-díjat. Az 1970-es években Hersh a The New York Times számára tudósított a Watergate-botrányról, és feltárta Kambodzsa titkos bombázását. 2004-ben beszámolt az amerikai hadsereg Abu Ghraib börtönben fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmódjáról. Két National Magazine Awardot és öt George Polk-díjat is nyert. 2004-ben megkapta a George Orwell-díjat. Hersh azzal vádolta az Obama-kormányzatot, hogy hazudik az Oszama bin Laden halála körüli eseményekről, és vitatta azt az állítást, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be civilek ellen a szíriai polgárháborúban.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem akarlak megzavarni az álmaidban, de pont az oroszoknak nem állt érdekükben a vezeték felrobbantása.

Az orosznak elég lett volna csapot elzárni. Az USA viszont tartott attól, hogy ha Európában győz a józan ész, akkor még újra indulhat az orosz gázszállítás. Fizikailag kellett meggátolni, hogy ez megtörténjen, és ahogyan azt Biden már korábban, Scholz jelenlétében bejelentette, meg is tették.

Az orosznak elég lett volna csapot elzárni. Az USA viszont tartott attól, hogy ha Európában egyszer győz a józan ész, akkor még újra indulhat az orosz gázszállítás. Nekik végleges megoldás kellett, nem tartották jónak, hogy ott van a talonban az a vezeték. Biztosra mentek, fizikailag kellett meggátolni, hogy a szállítás újra indulhasson.

És ahogyan azt Biden már korábban, Scholz jelenlétében bejelentette, ezt meg is tették.

Jól van kisöreg, én nem zavarom a látomásaidat.

Nem baj kispofám, vagy megszoksz, vagy megszöksz. Vagy beleőrülsz, ennek már vannak jelei nálad. Szóval, jókat lehet röhögni rajtad , a kényszeresen ideírt trágárságaidon, értelmetlen, buta szövegeiden.

Ennyit rólad, most írhatsz valami újabb hülyeséget!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés