Mindszenty emlékiratait dícséri az amerikai lap: „A kereszténység nem humanitarianizmus”

2023. március 17. 22:25
Mahoney professzor szerint Mindszenty paraszti származékként „plebejus konzervatív” volt, aki úgy volt hazafi, hogy ellenezte a „radikális nacionalizmust”.

„Mélyen informatív, megrendítő, spirituálisan és politikailag cselekvésre késztet” mondja az amerikai Catholic World Review-nak adott interjúban a kommunisták által üldözött Mindszenty József bíboros, hercegpímás emlékiratairól Daniel J. Mahoney.

Mahoney, aki a politikatudomány professzora a massachusettsi Assumption University in Worcesteren, a hercegprímás emlékiratainak Ignatius Press által megjelentetett amerikai kiadásához írta az előszót. A lapnak adott interjúban elmondja: ő maga régi tisztelője a hercegprímásnak. Szerinte Mindszenty paraszti származékként „plebejus konzervatív” volt, aki úgy volt hazafi, hogy ellenezte a „radikális nacionalizmust”.

Mahoney arra a kérdésre, hogy miben segíthet ma nekünk Mindszenty példája, hozzáteszi: ma számos prominens katolikus ugyanúgy akar térdelni a világ előtt, mint Jacques Maritain 1966-ban. Alkalmazkodni akarnak és dialógust akarnak azzal, amit XVI. Benedek pápa „a relativizmus diktatúrájának” nevezett. Ők „összekeverik a kereszténységet a puhasággal, az utopianizmussal és a humanitarianizmussal”. Ebben a felfogásban nincs bűn, így a megbánásnak sincs helye, nincs gonosz, csak „igazságtalan társadalmi struktúrák”. Mahoney szerint  Mindszenty jó ellenszer ezen felfogás ellen.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindszenty nem hagyta el a nyáját. A magyar katolikus egyház vezetője volt. A kapitány a léket kapott hajón. Akkor ment el, amikor a pápa leváltotta.
Nem tudsz semmit, de véleményed van. Mert megérdemled!

Mindszenty torzképed tele van csúsztatással, hamisítással, fikcióval, fantazmagóriával.

Mindszenty bíboros úr fehér vértanúsága hitelesíti életművét. Életszentség hírében él a katolikus egyházban. A masszív kommunista propaganda-uszítás utóhatása pedig itt is érzékelhető az ellene irányuló ideologikus kommentekből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés