Hiába gyengült meg a brit hadsereg, továbbra is szállítanak fegyvereket Ukrajnába

2023. március 16. 19:23
London januárban jelentette be, hogy AS-90-eseket szállít a megtámadott országnak.

Mandiner korábban már megírta, hogy öt napig sem bírná lőszerrel egy ukrajnai konfliktushoz hasonló intenzív háborúban a brit hadsereg. Ezt követően kiderült, hogy áll a bál Londonban, hiszen nem értik a politikusok, hogy lett versenyképesebb a francia hadsereg. Most már mindenki számára világos ugyanis, hogy a francia hadsereg több katonával, repülőgéppel, helikopterrel rendelkezik, mint a brit.

Áll a bál Londonban, már nem a briteké Európa legerősebb hadserege

Svédország csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott Nagy-Britanniával Archer típusú tüzérségi rendszerei eladásáról, így London Ukrajnának adományozhatja régebbi típusú, AS-90 önjáró lövegeit.

Nagy-Britannia tizennégy Archer nagy hatótávolságú önjáró löveget vásárol

– tájékoztatott közleményében a svéd kormány. A Svédország által kifejlesztett Archer rendszer terepjáró járműre szerelt, teljesen automatizált ágyú, amelyet a páncélozott kabinban ülő legénység irányíthat.

„Az Archerhez hasonló, páncélozott járművekhez és harckocsikhoz csatlakozó tüzérségi rendszerek növelik Ukrajna védelmi képességét és lehetővé teszik számára területek visszafoglalását” – jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter. A brit kormány egy másik közleményben tudatta, hogy a tizennégy Archer rendszer „átmenetileg a Nagy-Britannia által Ukrajnának szállított harminckét AS-90 önjáró löveget pótolja”.

A fegyverszállítások előzményei

London januárban jelentette be, hogy AS-90-eseket szállít Ukrajnának.

Svédország csütörtökön azt is közölte, hogy közvetlenül is küld Ukrajnának nyolc Archer rendszert, amelyet Kijev már hónapok óta vár. Stockholm 16,9 milliárd svéd korona (596,6 milliárd forint) értékben kötelezte el magát Ukrajna katonai támogatására. Svédország februárban csatlakozott az Ukrajnának nehézfegyvereket ígérő számos nyugati országhoz, és bejelentette, hogy „mintegy tíz” Leopard 2 harckocsit, valamint IRIS-T és HAWK légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek.

(MTI)

***

Riasztóan legatyásodott állapotban van a német hadsereg

***

Nyitókép: A londoni parlament alkonyatkor. Fotó: Shutterstock

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés