Pénztárcánkkal a világtrendek ellen

2023. március 15. 21:13

Böszörményi-Nagy Gergely
Jobb- és baloldaliak egyvalamiben megállapodhatnak: közös a cél, hogy lakóhelyünkön ötven év múlva is működjenek kedvenc kisvállalkozásaink, a pékség, a zöldséges vagy éppen a könyvesbolt. Mit és hogyan tehetünk ezért? Kiderül egy kisvárosi vállalkozó kiáltványából.

Saját politikai közösségemben olykor megkapom, hogy a multinacionális cégekkel szembeni erőteljes kritikámmal focizhatnék akár a pálya bal oldalán is. Vállalom, szerintem ugyanis nem az a furcsaság, hogy napjainkban végre újra egymásra találnak a tradicionalisták és a globalizáció kritikusai, inkább az volt természetellenes, hogy jobboldalinak lenni a nyugati féltekén sokáig egyet jelentett a nemzetközi óriáscégek kiszolgálásával. A multik bal-, illetve jobboldali kritikája mutat fontos eltéréseket (engem például inkább foglalkoztat az óriáscégek pocsék innovációs teljesítménye, mint a versenyt elvből elutasító balos felebarátaimat), ám a kettő metszetében megannyi közös szempontot is találunk. Annak például – önmagunk és leszármazottaink kedvéért – alighanem mindannyian örülnénk, ha a lakóhelyünkön ötven év múlva is működnének kedvenc kis üzleteink, a pékség, a zöldséges vagy éppen a könyvesbolt. Hogyan járulhatunk hozzá ehhez? Erről szól Danny Caine kisvárosi vállalkozó kötete, a How to Resist Amazon and Why (miért és hogyan álljunk ellen az Amazonnak).

Danny Caine: How to Resist Amazon and Why. The Fight for Local Economies, Data Privacy, Fair Labor, Independent Bookstores, and a People-Powered Future. Microcosm Publishing, 2022

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés