Putyin: Kárpátalja ősi orosz föld

2023. február 23. 12:01
Az orosz elnök minapi beszédében fölemlegette az Osztrák-Magyar Monarchiát, majd a régi orosz határok visszaállításának vágyáról beszélt – egy korábbi írásában pedig régi orosz földnek nevezte Kárpátalját is.

Ismert, hogy Vlagyimir Putyint régóta, s korának előrehaladtával egyre jobban érdekli a történelem. Nem meglepő, hogy a hatalmi és vagyoni kérdéseken túllépve egy bizonyos idő után már a történelmi léptékeken és kérdéseken való töprengés foglalkoztat egy régóta vezető pozícióban lévő nagypolitikust. Putyin is így tesz, és beszédeiben, valamint írásaiban is gyakran fejti ki nézeteit Oroszország történelmi dilemmáiról.

Mint keddi beszédében Putyin kifejtette: szerinte az ukrajnai háborút a nyugatiak robbantották ki, az oroszok pedig csak arra használják erejüket, hogy azt megállítsák. Úgy látja: a Nyugat most erővel valósítja meg azon régi törekvését, hogy leválassza Ukrajna történelmi földjét Oroszországról – erre szolgált szerinte századokkal ezelőtt a Nyugat-Ukrajna feletti osztrák-magyar, illetve lengyel uralom is. Putyin úgy véli: a Nyugat számára csak a lényeg, hogy valaki harcoljon Oroszország ellen, és mindegy is, ki az.

Egy nappal később, szerdán Vlagyimir Putyin újabb beszédet tartott, már a szabad ég alatt egy moszkvai stadionban, egy hazafias zenés eseményen. Ezen az orosz elnök arról beszélt: harc folyik a történelmi területeikért, az orosz emberekért.

Hozzátette: Oroszország a „történelmi határaiért” harcol.

De hogy hol vannak Oroszország történelmi határai?

Ez az, amire az orosz történelem ismeretében a legnehezebben tudnánk válaszolni, s így lehetnek ezzel maguk az oroszok, azok ellenfelei és történelmi áldozatai, alávetett szomszédnépei is.

Ahogy Demkó Attila kolléga is írja, orosz történelmi érzet a sebezhetőség érzése: a végtelenül nagy kelet-európai síkságon fekvő keleti szláv fejedelemségek, majd a Moszkvából kinövő orosz birodalom soha nem találta meg a természetes határait, aminek volt, hogy az oroszok maguk estek áldozatul, hol pedig az oroszok tarolták le a szomszédságukat.

Magyar történelmi tragédiánk, hogy a 2. világháború után

45 évig a mi hazánk és szomszédos közép-európai sorstársaink is be lettek darálva a szovjet-orosz birodalom határvidékébe.

De Oroszország távoli határvidékeire is igaz ez a képlékenység: a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Szibériában is fluktuált az orosz birodalom határa. Kínával is voltak csörték, kisebb háborúk ez ügyben, a mostani sok ezer kilométer hosszú orosz-kazah határ is csak egy mesterségesen meghúzott, kanyargó vonal a tükörsima közép-ázsiai sztyeppéken – a Kaukázus vérrel áztatott földjére pedig nem is érdemes részletesen kitérni.

Egy év pusztítás után: sem Oroszország, sem Ukrajna nem nyerheti meg igazán ezt a háborút

Hol vannak hát Oroszország megvédendő, illetve visszaszerzendő történelmi határai? Szinte posztmodern ez a kérdés, és posztmodern a válasz is rá:

mindig ott, ahol azt Moszkva aktuálisan gondolja.

Ahogy az ukrajnai háború egy éve alatt is mindig az hangzott el a Kreml részéről, hogy a háború a saját terveik szerint alakul. Bármi is történik. És azt, hogy Oroszországnak mik a pontos végcéljai a háborúval, miért is folyik a harc egy egész éve, szintén nem tudjuk a mai napig.

De a történelmi orosz területek és határok kérdése sajnos Magyarországot, a magyarságot is érinti. Putyin egy 2021-es, még a nyílt ukrajnai háború előtt közölt, a Kreml honlapján angolul is megjelent cikkében – kedvenc időtöltésének hódolva – részletes történelmi okfejtést közölt az oroszok és ukránok közös történetéről.

Annak fényében, hogy azóta az orosz hadsereg tönkre bombázta és -rakétázta az ukrán nagyvárosokat, és pusztító háborúban küldi sírba az ukrán katonákat és saját fegyveres erőit, különös olvasni Putyin értekezéseit arról, hogy az orosz és az ukrán nép valójában egy és ugyanaz, és az a folyamat, ami elválasztotta és szembeállította őket, az „közös tragédia és szerencsétlenség”.

Az orosz-ukrán viszonyok Putyin nézőpontjából történő részletes elemzése mellett azonban van néhány kitétel az orosz elnök írásában, ami minket, magyarokat és saját nemzeti történelmi felfogásunkat is érinti.

Putyin szerint a 2. világháborúban Kárpátalját „felszabadították” a szovjet seregek

(emlékezzünk: Kárpátalja akkoriban újra, néhány évig Magyarország területe volt, ahogy az azt megelőző évezreden keresztül is). Putyin ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a helyi ruszinok önálló „kárpáti köztársaságként” akartak a Szovjetunióhoz csatlakozni, de nem ez történt, hanem Ukrajnához kerültek. Az orosz elnök szerint a modern Ukrajna teljes egészében a szovjet korszak terméke.

Kárpátalja még egy helyen kerül elő Vlagyimir Putyin értekezésében – ahol kifejti azt, hogy Lengyelország 18. századi nagyhatalmi felosztásával (amikor Poroszország, Ausztria és Oroszország egymás között feldarabolta a korábbi hatalmas királyságot, s Moszkva vette magához Varsót és a lengyel centrumrégiót) „ősi orosz földeket” szerzett vissza az Orosz Birodalom – de nem az összeset arrafelé.

Putyin: Oroszország harcban áll történelmi határaiért

Szó szerint idézve Putyin ezt írja:

„A Lengyel-Litván Unió felosztása után az Orosz Birodalom visszanyerte a nyugati ősi orosz földeket, Galícia és Kárpátalja kivételével, amik az Osztrák Birodalom és később az Osztrák-Magyar Monarchia részei lettek.”

Nos, Oroszország örökös elnöke kissé téved itt, hiszen Kárpátalja nem Lengyelország felosztásakor került a Habsburgok kezére,

hanem gyakorlatilag megszakítás nélkül a magyarok birtokában volt a honfoglalás és Szent István király óta.

A Kárpátalján túli terület pedig az évezred igen hosszú időszakaiban a Lengyel Királyság része volt, mint ismeretes.

Valódi oroszt arrafelé az évszázadok során legfeljebb akkor láttak, ha kereskedőként, vándorként, vagy mondjuk diplomataként arra járt, jó messze saját szülőföldjétől. Orosz hadsereg pedig egészen 1849-ben nem taposta a Kárpátokon belüli földet.

De Putyin szerint Kárpátalja is ősi orosz föld. Legújabb szavai szerint pedig Oroszország ősi határait vissza kell állítani.

És hozzátehetjük azt az ismert tényt, hogy Putyin explicite a Magyarországot is alávető, 45 évig

a szabadságunkat, önrendelkezésünket, demokráciánkat elvevő Szovjetunió szétesését tartja a 20. század legnagyobb tragédiájának.

Örök orosz kérdés: Sto Gyélaty? Mit tegyünk?

Az egy éve tartó ukrajnai háború, meg a fenti putyini eszmefuttatások árnyékában magyarként is fel kell tennünk ezt a kérdést, nap mint nap.

Kép forrása: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse

Összesen 647 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemhogy az oroszok, még az ukránok se tudják, hogy került hozzájuk Kárpátalja.

Putyin cikkben idezett es linkelt cikkeben pontosan fogalmazott es pontosan ideztuk: Galiciat es Transcarpathiat, vagyis Karpataljat, az orosz/ukran szemszogbol Karpatokon tuli teruleteket nevezte meg. Ez Karpatalja altalanosan bevett neve angolul is a nemzetkozi nyilvanossagban, ezt hasznalja Putyin.

Es: Galicia egyebkent szinten nem volt osi orosz fold - egeszen a 20.szazadig soha nem volt Oroszorszag/Szovjetunio resze.

Demkó fogalmazta meg szerintem pontosan a Máglyatűzben az orosz mentalitást: mivel Oroszország soha nem találta meg a határait, ezért náluk semmilyen szereppel nem bír az, hogy mi mióta volt az övék - tudják, hogy szinte a teljes Oroszország legnagyobb részét csak az utóbbi pár száz évben hódították meg, és ők erre a hódítási képességre a büszkék.
Szemben Magyarországgal, ahol a Kárpátok és a Duna, Dráva, Száva elég jól meghatározta a határokat, ezek a határok szinte mozdulatlanok voltak több, mint ezer éven keresztül.
Ez két teljesen eltérő mentalitás, ezért nem lehet magyar szempontból értelmezni az orosz álláspontot.
Egyébként Oroszország történelmi határai az határozta meg, hogy mire volt lehetőségük, ha az EU nem az USA-ra bízta volna a saját védelmét, akkor most saját jogon lenne akkora hadserege, amellyel garantálhatná az oroszokkal való békét - mert ők sem mentek eleve vesztes háborúba a történelmük során.

konkretan nem mondott semmi ilyet mint amit a cim allit
az ukran uralom a legrosszabb, az orosz kevesbe rossz, a magyar meg lenne a szabadsag
csakhogy azert valamit tenni is kell nem csak olbetett kezzel varni hogy kikaparjak a gesztenyet
ajandekba nem adnak semmit

Az államformájuknál sincs szebb, csak palacsintában:
“Az orosz külpolitika mindig is terjeszkedő és támadó volt a kezdetektől a mai napig. IV. Ivántól Nagy Péteren át Nagy Katalinig hódító harcokban szerezték meg Szibériát, Közép Ázsiát és a Kaukázust is. Ezalatt pedig népeket igáztak le és irtottak ki. Terjeszkedés jellemezte őket a XIX. századba is (háború Törökországgal és a nyugati hatalmakkal [Krími háború]) és bár sokan nem tudják, de még a II. világháborúban is. Sztálin ugyanis mind Finnországot mind Lengyelországot lerohanta a vörös hadsereggel még a háború kezdetén teljesen jogtalanul. (Lásd: Lengyelország felosztása Hitler és Sztálin által.) Ráadásul ma már történészek által igazolt, hogy az oroszok Európa ellen készültek támadásra 1939-ban, csak Hitler megelőzte őket. Mind Viktor Szuvorov orosz, mind pedig John Keegan brit hadtörténész erre a következtetésre jutottak kutatásaik során.”
(Eremitha: Orosz - magyar "barátság" a történelmünkben, 2022. július 31. index.hu

Az biztos, hogy ha csak az USA támogatta volna a háborút (mert az EU-nak fontosabb a saját nyersanyagellátása, és nem függ az USA-tól biztonsági kérdésben), akkor nagyjából annyi idő alatt lezajlott volna az ukrán háború, mint a grúziai.

Kurvára nem mondott senki ilyet, faszfej. Ukrajna szétesésésével válik visszafoglalhatóvá. Talán.

No igen, Ukrajnával kapcsolatban folyamatosan Trianont hozzák fel (a tipikus csúszós lejtő, ha a trianoni csonkítást ellenzed, akkor az ukrajnait is ellenezned kell).
Erre én azt mondom, mihelyst sérthetetlenek lesznek a történelmi magyar határok, és onnantól támogatni fogom Ukrajna többi határának a sérthetetlenségét.
Addig meg pont nem érdekel, hogy ki és hogy akarja egy másik ország területét átszabni, ha a magyar határok átszabását is "el kell fogadnom".

Akkor ezt vehetjük iránymutatásnak az amerikaiakkal való párbeszéd realitására?

Megnéztem a korábbi hozzászólásaid: azok pont olyanok, mint a futószalagon gyártott trolloké - valahogy nem győzött meg, hogy értelmes párbeszéd lesz bármilyen válaszom vége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés