Ferenc pápa a magyarság barátja

2023. február 23. 15:55

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Példátlan a katolikus egyházfő háromszori látogatása a magyarok közé. A pápa valamiért hisz bennünk. Értéket lát bennünk. Megragadta őt valami a magyarságban.

Most nem annyira érdekel, hogy mit mondanak a vatikanológusok, hol helyezhetők el Ferenc pápa lépései az argentin egyházfő pályafutásában és politikájában, meg a katolikus egyház nagy történetének jelenkori epizódjaiban.

Engem most csak a tény érdekel: alig öt év alatt

Ferenc pápa harmadik alkalommal látogatja meg a magyarságot,

harmadszor fordul hozzánk, hívőkhöz és a nem is annyira hívőkhöz, harmadszor tesz gesztust ennek a sokat látott, valójában nem is olyan nagy arányban katolikus és nem is annyira mélyen vallásos népnek, ami a mienk.

A háromszoros pápalátogatás példátlan a kétezer éves egyház és az 1100 éve a Kárpát-medencében élő magyarság réges-régi kapcsolatrendszerében. És milyen szép is volt az eddigi két Ferenc-látogatás!

Ferenc pápa miséje Csíksomlyón

 

Katolikusként persze könnyű mondanom, de mind a 2019-es erdélyi, csíksomlyói misézése, mind a 2021-es, budapesti Hősök terén tartott szentmiséje felemelő esemény volt – és sajnos mindkettőt csak a tévé képernyőjén láttam.

Kell-e részletezni Csíksomlyó jelentőségét? A romániai látogatásra érkező katolikus pápa döntését,

hogy csak azért is elmegy a keleti ortodox ország mélyén a hegyek között élő, ezer éve katolikus híveihez

– akik történetesen székelyek, magyarok, és akik ezer évnyi viharos történelem közepette, s száz éve egy idegen, sokszor ellenséges ország közepébe kerülve is kitartottak hitük, identitásuk és kultúrájuk mellett? A pápa gesztusai a csíksomlyói hívek felé, az ott megjelent zarándokok, papok és püspökök gesztusai a pápa felé – nagyszerű és felemelő esemény történt a székely hegyek között 2019-ben.

És két évre rá jött a budapesti eucharisztikus kongresszus, amire szintén derűvel emlékezhetünk vissza: a tökéletes kora őszi napsütésben, világító kék ég alatt

hallgatni a kórusok csodálatos előadásait, hallgatni a szentmisét és a pápa egyszerű és szép beszédét

– mindez úgy is teljes és emlékezetes élmény marad, hogy Ferenc csak futólag jött Budapestre, és indult is tovább szlovákiai látogatására.

A pápai mise a Hősök terén

 

S most jöhet a harmadik találkozásunk Ferenc pápával. Áprilisban hazánkba látogathat Ferenc pápa – tudta meg a katolikus.ma. A portál értesüléseit a Mandiner kérdésére több, egymástól független egyházi, valamint diplomáciai források is megerősítették. Információink szerint a másfél éve tervezett látogatás húsvétot követően, április végén megvalósul, amit a Vatikán e hét végén, vagy a jövő hét elején hivatalosan is kihirdethet.

Bréking: áprilisban Magyarországra látogat Ferenc pápa

Az előző látogatás után, Pozsonyból Rómába tartva, a repülőgépen újságírói kérdésre reagálva azt mondta: „Megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értékük van a magyaroknak. Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.”

Ahogy minket is megérinthet ennek a távoli országból érkezett, már igen idős, sok szempontból sokak által vitatott megítélésű, mégis Szent Péter trónusán ülő, a kétezer éves egyház vezetésének terhét 86 évesen is hordozó Ferenc pápának a gesztussorozata. Hogy háromszor tiszteli meg a magyarságot látogatásaival.

Pedig nem mi vagyunk a világegyház szempontjából a legfontosabb ország és nemzet. Messze nem.

Nem is vagyunk a harcos katolicizmus zászlóvivői. Legtöbbünk ünnepekkor vagy akkor se megy be templomba. Nem beszélve a magyarság különös sajátosságáról, a nálunk hamar és mélyen gyökeret eresztő protestantizmus erős jelenlétéről, Európa e katolikusok és ortodoxok közé szorult szegletében.

A pápa valamiért mégis hisz bennünk. Értéket lát bennünk. Megragadta őt valami a magyarságban.

Talán lehet, hogy akkor mi is hihetnénk jobban magunkban. És hihetnénk jobban is, a hitben. És több értéket is láthatnánk magunkban. S megragadhatna minket magunkat is a magyarságunk. A pápa megtudott valamit rólunk és megkedvelt bennünket. Tegyünk hát mi is így. Ő már nem feledkezik meg rólunk.

„Boldogasszony, Anyánk, régi nagy Pátronánk,

nagy ínségben lévén így szólít meg hazánk:

Magyarországról, Édes hazánkról,

ne feledkezzél el szegény magyarokról.”

 Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt majd gondold át!

:-)

Elvarázsoltuk és megszeretett minket. Érezhető. Ő is kap itt szeretetet.

Összehordtak rólunk magyarokról és Orbán Viktorról mindenféle szemetet Ferenc pápának, hát persze, hogy nem sok kedvvel jött hozzánk.
De aztán meglátta, hogy mennyien vagyunk, akik hívők vagyunk és szeretjük őt, így persze, hogy megváltozott a véleménye rólunk, nem utolsó sorban Novák Katalinnal való találkozása óta.

Nyugodtan átadhatod, az azóta a gyónásban bűnbánatot gyakorló és katolikus Bayer Zsoltnak.

Egyre vállalhatatlanabb vagy! AVatikán és Orbán Viktor, ez a kettő, aki békéről beszél ebben a nagy fegyvereladási versenyben.
Veled ellentétben Péter utódja hisz Istenben.
Azért vezeti az Egyházat és nem egy kamiont.

" Azt állítani, hogy "a magyarok" bármiben is jobbak vagy többek, mint a többi nép, az egyértelműen a magyarok kevélységének a jele."

Oh, igen . Ámde úgy nézem Sebastian nem eme állítást tette. Most elolvasván újra majd láthatod , hogyan írta : _köztünk_

még mindig sok a bűntelen, vagyis halhatatlan lélek. Ez talán NEM nép-kevélykedés... Csupán a profán-félénél nagyobbacska "indokkeresés" Ferenc pápa ideútja(i)ra.

Amikor még evangélikus (lutheran) valaki addig nemritkán antipápista. Aztán meg Bayer bizonyára amolyan ajrópaikultúrkeresztény módra, csak valamiféle családi örökségből volt lutheran. Anno a svéd lgbtq+(pzn) evangelikus egyházi változások hangos hírei idején jelentette be hogy ő biza katolizál. Nem úgymint valami buzgó újonc neofita.

Nem is igazán tudni hogy milyen procedúrát rituálét járt -e végig a dologhoz.

Én másrészről úgy fogalmaznék
hogyha "törölt felhasználó" így szól:

""Azt állítani, hogy "a magyarok" bármiben is jobbak vagy többek, mint a többi nép, az egyértelműen a magyarok kevélységének a jele.""

AKKOR azt állítani, hogy "a magyarok" bármiben is ROSSZABBAK vagy KEVESEBBEK, mint a többi nép, az egyértelműen az (eltörölhetetlen , un-cancel-able) felhasználók rhétori kevélységének a jele.

Értsd, felhasználó! Minden lélek halhatatlan, de a kevélységről megszólalónak (azaz el nem törölhető törölt felhasználónak) sejtenie kell(ett) pl. hogy Sebastian kommentjének halhatatlanjai a JÓ helyen t.i. a Mennyei országban vanó
halhatatlan lelkek. Meg nem említve a Pokolbéli emberlelkeket.

" Úgy tudom, a szír katolikus pátriárka dicsérte Magyarországot a pápának, és rájött, hogy a sajtónk nem jó, viszont a háttérben vannak jó dolgok. "

Bizakodásra, reményre ad okot ha ez a felismerés megismerés áll fenn.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés