„Kivéreztetnék” az oroszokat az ukránok, de még az utánpótlással sem boldogulnak

2023. február 7. 10:38
Eközben a jelentések szerint Moszkva akkora elánnal készül megindulni Ukrajna ellen, mint egy éve, mikor kitört a háború.

Mint a Mandiner is megírta: „az oroszok mindent bevetnek, ami csak van” – jelentkezett be egy ukrán vlogger Bahmutból a frontról.

A 285 ezer követővel rendelkező Twitter-felhasználó, Dmitri állítása szerint a döntő csaták jelenleg Bahmutban zajlanak,

szeptember óta vannak nagyon nehéz helyzetben az ukrán katonák, de most még amiatt is rosszabbak a körülményeik, hogy extrém hideg is van és nem küldik váltásra a katonákat.

Ráadásul az ukrán vezérkar egy tagja szerint az oroszok igyekeznek átmozgatni Ukrajnába egykomplett motorizált lövészhadosztályt is. „Ez a lépés mutatja az új, nagyszabású offenzíva kezdetét” – idézte Igor Romanenko altábornagyot a 24tv.ua nevű ukrán lap. Erről itt írtunk bővebben.

Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

Így eszkalálódik az orosz-ukrán háború

Az ukrán-orosz háború eszkalálódását a fentieken túl az is jól mutatja, hogy a német, és amerikai harckocsik szállításának eldöntése után

már Svájc is ott tart, hogy akár a függetlenségét is feladva engedélyezheti a fegyverszállítást Ukrajnába.

Az ukrán vezetés azonban látszólag továbbra is leginkább az ukrán győzelemről hajlandó beszélni. A fentebb idézett Igor Romanenko altábornagy saját, fenti kijelentései ellenére is rendkívül magabiztos: úgy véli, az ukrán hadseregnek a harcokban kell „kivéreztetnie” az orosz ellenséget, majd ellentámadásba kell átmenniük.

Az ukrán vezértiszt véleménye aligha tekinthető meglepőnek, ha maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is azt szorgalmazza, hogy „nincs más lehetőségünk, mint győzni”.

Kérdés azonban, hogy mennyire lehet reális az ukrán győzelem a fentiek alapján, figyelembe véve, hogy a New York Times riportja szerint a frontot tartó ukrán katonák körében egyre rosszabb a harci morál, kimerültek és már érzik, hogy túlerőben van az orosz hadsereg. A frontvonalon harcoló ukránok kedvét az sem javítja, hogy tudják,

Oroszország mozgósított 200 ezer katonát, akik már közelednek a régióba, miközben az ukrán kórházakban dolgozó orvosok egyre több ukrán veszteségről adnak hírt. 

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan merre kezdi meg offenzíváját az orosz hadsereg, a jelentések szerint Moszkva akkora elánnal készül megindulni Ukrajna ellen, mint egy éve, mikor kitört a háború. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kimerülten nézhetnek szembe az orosz túlerővel a kelet-ukrajnai fronton harcoló ukránok

Nógrádi: Elképzelhetetlen, hogy ukránok győzzenek

A fentiek alapján tehán nem meglepő, hogy

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő szerint például „elképzelhetetlen, hogy az ukrán hadsereg megverje az oroszokat”.

De „az is rendkívül furcsa helyzet lenne, ha az oroszok megvernék azt az Ukrajnát, ahova a huszonvalahány NATO-ország ontja a pénzt és a fegyvert” – jelezte és kijelentette, mindenki gyűjti jelenleg a szövetségeseket és csak terjed a konfliktus. Erről itt olvashat bővebben.

Nógrádi György: Elképzelhetetlen, hogy az ukrán hadsereg megverje az oroszokat

 

Nyitókép: Yevhen Titov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés