Állást foglalt az EP: felszólítanak mindenkit, hogy növeljék az ukrajnai fegyverszállításokat, és vonják embargó alá az orosz kőolajat

2023. február 4. 13:13
Az uniós intézmény diszkréten jelezte, hogy mit vár el a többi szereplőtől az EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt.

Hamarosan megrendeznek egy EU-Ukrajna csúcstalálkozót, de addig is az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást, melyben újabb, az eszkaláció irányába mutató szintlépések olvashatóak.

Különösen a 7. pont érdekes, amely szerint az EP „felhívja a tagállamokat, hogy növeljék és gyorsítsák fel az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásukat, különösen az egyértelműen meghatározott igényeknek megfelelő fegyverek biztosítását; támogatását fejezi ki azon legutóbbi döntések iránt, hogy Ukrajnát modern harckocsikkal, páncélozott csapatszállító járművekkel, légvédelmi rendszerekkel és a megfelelő lőszerekkel látják el, és sürgeti a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a katonai támogatás és felszerelések Ukrajnába történő eljuttatását”.

Az intézmény üdvözli továbbá több uniós tagállam, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság és Kanada kormányának azon döntését, hogy modern harckocsikat szállítanak Ukrajnának. Kérdés, hogy ezek mennyire működőképesek, ahogy ez a minap, a portugálok álta szállított Leopardoknál is felmerült.

Az EP „ragaszkodik ahhoz, hogy haladéktalanul kezdődjön meg az ukrán harckocsizók kiképzése e harckocsik működtetésére, és kéri, hogy következő lépésként fontolják meg a nyugati vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítását” – szögezik le az állásfoglalásban.

Nógrádi György: Gyorstalpalón képezik ki a világ legmodernebb harckocsijára az ukrán személyzetet (VIDEÓ)

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a Napindító című műsorának vendége. A beszélgetés során Árendás Péter műsorvezető felidézte, hogy „sokan mondják azt, hogy a sztálingrádi csata az európai harcteret illetően megfordította a második világháború menetét. Ennek volt a nyolcvanadik évfordulója. Ennek alkalmából tartott egy beszédet Vlagyimir Putyin.

A Parlament ugyanebben a dokumentumban felszólít „a fosszilis tüzelőanyagok ( kőolaj, földgáz- a szerk.) és az urán Oroszországból származó importjára vonatkozó azonnali és teljes embargóra, valamint az Északi Áramlat 1 és 2 csővezeték teljes leállítására annak érdekében, hogy megszüntessék Putyin háborús gépezetének uniós pénzből történő finanszírozását”.

Igaz, nemrég írta meg a New York Times, hogy Oroszország a barátai segítségével meg tudja úszni a nyugati szankciókat.

Nyitókép:  MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ti kinek az érdekét képviseltitek?
Mert hogy nem az európai polgárokét, az biztos!
Nem csak az a gyilkos, aki elsüti fegyvert, hanem az is, aki odaadja.

A Soros NGO munkában......nem a többség, a dolgozók, a tisztességes vállalkozók, kereskedők, vallási, etnikai kisebbségek érdekeit képviselik.
A híres tragédiaköltő Accius i.e. 133-ban tett látogatást az akkor éppen római provinciává süllyedt Pergamonban. Elismeréssel adózott III. Attalosz előtt, aki végrendeletében a rómaiakra hagyta birodalmát és kincseit.
Brüsszel vajon kire fogja hagyni birodalmát és kincseit?

Belép nyilvánosan a háborúba

Elképesztő, hogy idáig jutott a kontinensünk... tényleg nincsen rá jobb szó: NYOMASZTÓ.

Rossz nézni a leyen ál-áhítatos arcát a zelenszkijjel készült közös képein.

Kire hallgatnak a képviselők? Ilyenkor óhatatlanul eszembe jut az, amikor 2015.február 10-én a Die Linke parlamenti interpellációban kérdezte Merkelt, miként viszonyul a német kormány a nemzetközi pénzintézetek - Világbank, EBRD, Bankengruppe KfW és mások - ukrajnai földváráslásaihoz, az ukrajnai landgrabbing fejleményeihez. Az interpellációban utaltak arra, hogy a Monsanto, az ukrajnai földeken GMO termékeket állít elő, ami tilos az EU-ban. A Die Linke képviselői szerint a majdan előtti ukrán kormányok elzárkóztak a föld liberalizációja elől, s a Majdan célja e korlátozás eltörlése volt. Felvetették, hogy a 32 millió hektár földből 17 millió már külföldi kézre került, s azt is jelezték, hogy a megszerzett földek egy részét nem művelik azokat tovább kívánják értékesíteni.

A greenreport.it az amerikai Pioneer, a DuPont és a Syngenta ukrajnai földvásárlairól számolt be.
A Per Africa Express 22. július 4-én foglalkozott e témával. Az Oakland Institut a Monsanto, a Cargill és a DuPont bizniszeiról számolt be. lehozták, hogy e multinacionális cégek az egész ukrán agráriumot irányításuk alá vonták, hogy 2021. július 16-án a Cargill /Minnesota/megszerezte az ogyesszai kikötő tulajdonjogának ötvenegy százalékát. Az Oakland Institut szerint mese az éhező afrikaiak segítése, a háború valójában gabona háború.
Jeff Rowe, a DuPont regionális igazgatója szerint az ukrán gazdaság a világ élelmiszer biztonságának fontos szereplője.
S mit hallunk, olvasunk naponta, Ukrajna az európai értékrend védelmezője.......s olvashatjuk a sok buta,a nemzetközi összefüggésekről semmit sem tudó, demagóg DK-s hozzászólást.
S ugye kirajzolódik, hogy kinek az érdekeit képviseli az EP képviselők, Soros listán szereplő része......

ez az EP egyaltalan minek van ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés