New York Times: Oroszország a barátai segítségével ússza meg a nyugati szankciókat

2023. február 04. 10:44

Az amerikai lap azt járta körbe, hogy az orosz kereskedelem hogyan tért vissza nagyrészt a háború előtti szintre.

2023. február 04. 10:44
null

A New York Times arról ír, hogy Oroszország kereskedelmi kapcsolatainak fellendülése a szomszédaival és a szövetségeseivel lehet az oka annak, hogy Oroszország gazdasága rugalmas és ellenálló maradt a szankciókkal szemben.

Furcsa dolog történt az okostelefonokkal Örményországban tavaly nyáron, írják. A világ más részeiből az apró, egykori szovjet tagköztársaságba irányuló szállítmányok a korábbi hónapok telefonimportjának több mint tízszeresére nőttek. Örményország ugyanakkor robbanásszerű növekedést regisztrált az okostelefonok exportjában egy háborúban álló szövetségeséhez: Oroszországba.

A tendencia, amely tavaly megismétlődött a mosógépek, számítógépes chipek és más termékek esetében egy maroknyi egyéb ázsiai országban, bizonyítékot szolgáltat néhány olyan új mentőövről, amelyek az orosz gazdaságot a felszínen tartják, írja a lap.

ami arra utal, hogy olyan országok, mint Törökország, Kína, Fehéroroszország, Kazahsztán és Kirgizisztán ellátják Oroszországot olyan termékkel, amelyeket a nyugati országok megpróbáltak elzárni Moszkvától, hogy az oroszokat az ukrajnai invázióért büntessék.

Ezek a szankciók – amelyek Oroszország legnagyobb bankjaira vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak, valamint a hadsereg által használható technológia értékesítésének korlátozását – számos termékhez való hozzáférést akadályoznak. Rendszeresen érkeznek Oroszországból olyan jelentések, írják, amelyek a drága vagy silány áruk miatt csalódott fogyasztókról szólnak, a tejtől és háztartási gépektől kezdve a számítógépes szoftvereken át a gyógyszerekig – mondta a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának Oroszországgal és Eurázsiával foglalkozó vezető munkatársa januárban.

Ennek ellenére úgy tűnik, hangsúlyozza a New York Times, hogy az orosz kereskedelem nagyrészt visszatért arra a szintre, ahol a tavaly februári ukrajnai invázió előtt volt. Elemzők becslése szerint

az orosz import már visszaállhatott a háború előtti szintre,

vagy hamarosan vissza fog állni.

 

Nyitókép: MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool//Szergej Gunyejev

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. február 04. 23:16
Usák chip az iráni drónban..Van még kérdés..? :)
Spiltyu
2023. február 04. 16:44
Micsoda szakértők...
Cserna János
2023. február 04. 15:38
Mit várt az USA? A 30 éve tartó pökhendi egyeduralomnak (amit velünk is éreztetnek meg az EU-val) most jön a hátulütője. A keleti államok boldogan nyerészkednek azon, hogy a nyugatiak szeretnék megfojtani Oroszországot. A Nyugat többsége veszít ezen a felálláson, az amik nyernek. Oroszországnak lesz bőven pénze befejezni ezt a háborút. Orbán ezt is jól látja, ellentétben a "minden nyugati alapból jó" ellenzékünkkel.
lolek
2023. február 04. 14:40
Ostoba amerikaiak, azt hiszik, hogy csak nekik lehetnek barátaik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!