Somkuti Bálint: Biztonságpolitikai szempontból veszélyes zónába került Európa (VIDEÓ)

2023. február 3. 19:48
A hadtörténész szerint az ukrán fronton nem egy második világháborús hadviselést látunk, hanem sokkal inkább egy első világháborúsat.

„Ez a háború nem a korábbi korszakok mintáját követi. Nem egy második világháborús hadviselést látunk, hanem sokkal inkább egy első világháborúsat” – hívta fel a figyelmet a Hit Rádió Világnézet című műsorában Somkuti Bálint hadtörténész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Somkuti elmondta, hogy az úgynevezett „mélységi műveletek, a megerősített állásások áttörése után a következő lépés egy harckocsi feladataiban az ellenség bekerítése. (...) Arra még nem nagyon került eddig sor, hogy az ellenfél összekötettéseit elvágják. A műholdas megfigyelések világában nem nagyon lehet egy ilyen hadműveletet végrehajtani, mert azonnal látják, hogy hol van a támadóerő” – magyarázta a hadtörténész. Somkuti Bálint a beszélgetés során arra is kitért, hogy mi a különbség a harckocsi és a tank között.

„Ukrajna légvédelmi fegyverei már elfogyóban vannak”

A műsorvezető felidézte, hogy a tankokon túl az ukrán elnök F-16-os vadászrepülőket is kért. Ennek kapcsán Somkuti megjegyezte, hogy „Ukrajna légvédelmi fegyverei már elfogyóban vannak”

Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója azt is hangsúlyozta, hogy biztonságpolitikai szempontból veszélyes zónába került Európa, hiszen

„fennáll annak a veszélye, hogy a NATO közvetlen konfliktusba keveredik Oroszországgal a fegyverszállítmányok ügye miatt”

– hangzott el a beszélgetésben.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

***

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés