Folytatódik Biden kálváriája – most a nyaralójában kutakodott az FBI

2023. február 1. 19:06
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai minősített iratokat kerestek az elnöknél.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott Joe Biden elnök nyaralójában szerdán a korábban fellelt, szabálytalanul őrzött, minősített hivatalos iratok utáni vizsgálat részeként – jelentette be az elnök ügyvédje.

Bob Bauer közölte, hogy a Rehoboth Beachen fekvő ingatlan átkutatása beleegyezésükkel történt, és teljes mértékben együttműködnek a hatósággal.    A szövetségi nyomozók január 20-án átvizsgálták Joe Biden elnök wilmingtoni otthonát is, a Delaware állambeli házkutatás 13 órán át tartott. Ezen ingatlan garázsában az elnök jogászai két alkalommal – decemberben és januárban – is találtak minősített iratokat, részben

Joe Biden alelnöki időszakából, részben szenátori tevékenységének idejéből.    

A jelenlegi elnök otthonában talált bizalmas dokumentumokról először január elején a CBS televízió számolt be. Akkor elnöki jogászok megerősítették, hogy még november 2-án, néhány nappal a félidős választások előtt egy washingtoni hivatali épületben, az elnök által korábban használt iroda szekrényeiben találtak minősített, köztük szigorúan titkos felirattal ellátott iratokat. A bejelentés szerint azonnal értesítették az állami iratok őrzéséért felelős Nemzeti Levéltárat, amely

néhány nappal később jelezte az igazságügyi minisztériumnak, hogy a tucatnyi irat a birtokában van.    

A CBS hivatalos forrásokra hivatkozva a napokban hírül adta, hogy november közepén az FBI vizsgálatot tartott a kérdéses washingtoni irodaházban, ahol egyébként a Biden Penn Center nevű politikai elemzőintézet működött. A Joe Bidennél talált minősített iratok felügyeletére az igazságügyi miniszter január 12-én különleges ügyészt nevezett ki.

 

Titkosított iratok kerültek elő, aggódhat Joe Biden

Az amerikai CBS News hétfőn robbantotta a hírt, miszerint Biden ügyvédjei az elnök 2018-ban alapított kutatóintézeténél, a Pennsylvaniai Egyetem keretében működő, de Washington DC-ben fekvő Biden Center for Diplomacy and Global Engagement egyik irodai raktárában egy zárt szekrényben tárolt dobozokban tíz, titkosított, szigorúan bizalmas, államtitkokat tartalmazó iratokat tartalmazó aktát találtak.

 

(MTI)

Nyitókép: NICOLAS ASFOURI / AFP

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés