Titkosított iratok kerültek elő, aggódhat Joe Biden

2023. január 11. 12:51

Politikai, de akár jogi kellemetlenséget is okozhat az amerikai elnök számára egy új botrány: az elnök emberei Joe Biden volt irodájában az alelnöksége idejéből származó, titkosított állami dokumentumokat találtak. Ahogy korábban Donald Trump birtokán is.

2023. január 11. 12:51
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az amerikai CBS News hétfőn robbantotta a hírt, miszerint Biden ügyvédjei az elnök 2018-ban alapított kutatóintézeténél, a Pennsylvaniai Egyetem keretében működő, de Washington DC-ben fekvő Biden Center for Diplomacy and Global Engagement egyik irodai raktárában egy zárt szekrényben tárolt dobozokban

tíz, titkosított, szigorúan bizalmas, államtitkokat tartalmazó iratokat tartalmazó aktát találtak.

Joe Biden megválasztása előtt, 2018 és 2020 között használta ezt a washingtoni irodát. Az elnök emberei a félidős választások előtt, tavaly november 2-án ezeket a helyiségeket ürítették ki, Biden személyes iratait tartalmazó tárolódobozokat vittek el az épületből, amikor néhány dobozban állami dokumentumokra leltek.

Az iratok Biden alelnöksége idején, vagyis 2017 előtt keletkeztek, tartalmuk szerint Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról tartalmaztak érzékeny, hírszerzési információkat.

Különbségek a Trump- és a Biden-ügy között

Donald Trump Mar-a-Lago-i birtokán tavaly nyáron 325, Trump elnöksége idején keletkezett minősített állami dokumentumot találtak a házkutatás során az FBI nyomozói.

Nem tűnik jelentős különbségnek, de a BBC riportja megjegyzi: Trump magánbirtokán őrizte ezeket az iratokat, Biden csupán csak egy közintézményben.

A Biden irodájában talált iratok szigorúan titkos, hírszerzési értesüléseket tartalmazó, „érzékeny bizalmas információk”

(SCI – sensitive compartmented information) jelöléssel ellátott anyagok – a Trump-féle iratok egy része szintén ilyen volt, de ott voltak „top secret”, atomtitkokat tartalmazó dokumentumok is. 

Lefoglalt iratok Donald Trump Mar-a-Lago-i birtokáról  –  forrás: US DEPARTMENT OF JUSTICE / AFP

 

Az utolsó különbség, hogy Biden ügyvédjei a „felfedezésről” azonnal értesítették a Nemzeti Archívumot, az iratokat már másnap átadták az intézmény számára, majd ezt jelentették az igazságügyi minisztériumnak is.

A Trump-ügy esetében ezek a lépések elmaradtak, az ellene indított vizsgálatban a volt elnök emberei az eljáró hatóságokat nem segítették munkájukban. Ott a Nemzet Archívum jelezte Trump titkárságának, hogy elnöki iratok hiányoznak az archiválás során. Erre a volt elnök emberei átnézték a birtok irattárát, és átadtak iratokat az intézménynek, de mivel a hatóságok még több hiányzó iratot valószínűsítettek, az FBI közbelépését kérték –

az augusztusi házkutatás során további száz minősített dokumentumot foglaltak le.

Az érvek ellenére republikánus politikusok attól tartanak, hogy a két hasonló ügyet a Demokrata Párt vezette kormányzat, konkrétan az igazságügyi minisztérium kettős mércével fogja kezelni: Bidennél a mentő körülményeket fogják vizsgálni, míg Trump esetében szigorúan fog lecsapni a törvény.

Mindkét iratbotrány ügyét a főügyész vizsgálja

Az ügyben a főügyész-igazságügyi miniszter Merrick Garland vizsgálatot indított, egy chicagói ügyészt bízott meg a nyomozással, John Lausch pedig már elkészítette előzetes jelentését az ügyről. Ez nem nyilvános irat, a CBS News vélhetően minisztériumi forrásból értesülhetett a vizsgálatról.

A Trump-ügyben az eljárás a nyomozati szakasz lezárult, jelenleg Jack Smith minisztériumi tanácsosnál pattog a labda: neki kell döntést hoznia, hogy vádat emelnek-e hatóság akadályoztatása és államtitkokat tartalmazó iratok megsemmisítése miatt a volt elnök ellen.  

Trump az eljárást politikai boszorkányüldözésnek minősítette,

amelynek szerinte az a célja, hogy megakadályozza őt, hogy elnökjelöltként induljon a 2024-es elnökválasztáson. A Biden-ügy kirobbanásakor pedig közösségi oldalán feltette a kérdést: az FBI mikor fog házkutatást végezni Biden otthonában vagy a Fehér Házban?

Joe Biden az ügy nyilvánosságra kerülésekor első reagálásában meglepetésének adott hangot, és a hatóságokkal való teljes együttműködést ígért.

A jogszabályok szerint a hivatalából távozó elnöknek az elnöksége ideje alatt keletkező dokumentumokat át kell adnia a Nemzeti Archívumnak – ennek elmaradása utólag pótolható, a késlekedés nem jár jogi következményekkel, az iratok szándékos visszatartása azonban igen.

 

Nyitókép: Joe Biden mexikói látogatásán január 10-án (fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2023. január 11. 17:38
Amennyire balfékek a Republikánusok, semmi nem fog történni. Trumpot már egy ukrán telefonhívásért ki akarták végezni nyíltan.
formaegy
2023. január 11. 17:29
"...aggódhat Joe Biden" Ugyan már!!!!!!!!! Abban a gyilkos porfészekben ahol a gyilkosok ölelkeznek, mint az EP, és EB bandája? A fia ügyét is "letétbe" helyezték, mint Leyen korrupciós ügyét......... Mocskos büdös gyilkos banda ez. Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!
csulak
2023. január 11. 16:47
a baloldal nagyon profi a buneik eltussolasaban , ezt is eltussoljak. Nekik mindent szabad buntetlenul
amca
2023. január 11. 15:24
Bidé : ,xclpöüw99süósaiüwsoüówsaiooyüöa9
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!