Kinek a háborúja?

2023. január 30. 8:51

Bogár László
Magyar Hírlap
A globális birodalom egy évszázadon belül már harmadszor rombolja le a német-orosz együttműködést.

„Ez eddig elég logikusnak látszik, és jól mutatja a fraktálok mintázatainak rendkívüli erejét, de az igazi kérdés az, hogy amennyiben egy emberi közösség többször egymás után megtapasztalja a pusztító következményeket, akkor vajon kialakul-e benne az önreflexiónak az a minimuma, ami ahhoz kellene, hogy képessé váljon e mintázatok korrekciójára. Nyilvánvaló, hogy a »bevésett« mintázatok degeneratív logikájának már a felismerése sem egyszerű feladat, ám a »kivésés« és aztán a korrigált mintázatok bevésése rendkívül fájdalmas és drámai részletekben bővelkedő folyamat, ezért igen kevés igazán sikeres példát láthattunk eddig. Az elmúlt egy év során a globális birodalom egy évszázadon belül már harmadszor rombolja le a német-orosz együttműködést nagyjából ugyanazokat az önismétlő mintázatokat felhasználva, amelyeket már kétszer is megtapasztaltak Európa népei, mégis minden menetrendszerűen úgy megy végbe, mint az eddigi két alkalommal.

A legutóbbi látványos példája volt ennek a német külügyminiszter asszony kijelentése, hogy fejezzük be az egymással való háborúzást az Európai Unión belül, mert mi nem egymással, hanem Oroszországgal állunk háborúban. Nagyon fontos eleme volt e kijelentésnek az, hogy Európa Oroszország ellen vívott háborúját, mint a legmagasabb rendű erkölcsi kötelességet jelölte meg, anélkül, hogy akárcsak utalt volna e háború okainak mélyebb rétegeire. Aligha hihetjük, hogy ez a kissé rendhagyó »hadüzenet« nyelvbotlás, vagy a véletlen műve lett volna. Különösen beszédes az a csend, amivel e bejelentést a külügyminiszter asszony hivatali főnöke a német kancellár fogadta mindezt, hisz a kancellár eddig láthatólag éppen ezt a »hadüzenetet« próbálta volna elkerülni.

A német uralmi struktúra tehát újra alkalmatlannak bizonyult a legelemibb szintű stratégiai érdekeinek még a megfogalmazására is, annak bátor képviseletére pedig végképp. Bizarr módon ezt a történelmi feladatot egyelőre Európában egyedül a magyar miniszterelnök látja el. Aki szintén úgy fogalmazott egy interjújában, hogy Európa háborúban áll, de ezt ő éppen azért tette, hogy jelezze azt, hogy ez egy végzetes tény. Földrészünk sorsa most azon múlik, hogy lakói is felismerik-e ezt.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

Német külügyminiszter: Háborúban állunk Oroszországgal

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "megér egy misét" az elvtelen kompromisszumra vonatkozik.

Egy probléma-körre az "érdemes lenne kimerítően foglalkozni vele" és hasonlók helyesek.

Párizs ért meg egy misét Navarrai Henriknek, aki protestáns volt, a királyságért.

Német flotta? Ausztrália az oroszok ellen építette partvédő állásait a mélytengeri kikötői védelmében már 1860-tól kezdve évtizedeken át.
Hitlernek kik üzentek hadat akkor, amikor a Gonosz Birodalmának meg nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés