Ferenc pápa: Nem lehet elfelejteni, sem tagadni több millió ember megsemmisítését

2023. január 27. 14:33
A pápa a holokauszt nemzetközi emléknapján írt erről a Twitter-oldalán.

Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni – írta Ferenc pápa a Twitter-fiókján a holokauszt nemzetközi emléknapján, pénteken.

A pontifex nevű, nyolc nyelven megjelenő mikroblogon a katolikus egyházfő hozzátette, nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül. Ferenc pápa ugyanezeket a mondatokat szerdán személyesen is hangoztatta a Vatikánvárosban tartott általános meghallgatáson.

Az audienciát követően levelet küldött a magyar származású, Rómában élő holokauszttúlélőnek, Edith Bruck írónőnek, akivel az utóbbi két évben az emlékezés napja alkalmából találkozott.  A nyilvánosságra hozott levélben Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Edith Bruck szenvedése ellenére az élet szépségét, a méltóságot, a testvériséget, a vallások közötti párbeszédet hirdeti.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán annyi a különbség, hogy a Holokauszt felé vezetű úton ott volt egy csomó keresztény pispek lábnyoma. Magyarországon pl. igencsak megszavazták a felsőházban az első két zsidótörvényt.

Az ért a komenistákkal tényleg szemben álltunk, pontosabban ők álltak szemben velünk, így velük kapcsolatban a keresztény lelkiismeret tiszta.

Semmi olyat nem mondtam, hogy püspökök gyilkoltak volna. Azok gyilkoltak, akik emberek tarkójához tartották a fegyvert (főleg német nácik és más történetekben orosz komcsik), vagy akik ciánkapszulákat dobáltak emberekkel teli zárt helyiségekbe.

De az tény, hogy katolikus (és amúgy protestáns) püspökök megszavaztak olyan törvényeket, amelyek előkészületnek bizonyultak. Ennek oka van, ebben a keresztény lelkiismeret nem tiszta, ezért a holokauszttal a keresztényeknek több dolguk van, mint a komcsi népirtással.

Apor Vilmosról nem tudom amúgy, hogy konkrétan zsidókat mentett volna. Az biztos, hogy nyilvánosan fölszólalt a deportálás ellen, és ez nagy dolog. Serédi Jusztinián pl. nem tett ilyet.

Jogállamban egyszerűen nincs olyan egy jogszabályban, hogy "a zsidó". Innentől meg kell határozni, hogy kik "a zsidók", hosszú távon nyilván kell tartani, az érintettekben tudatósítani kell, hogy ők "a zsidók", és amikor pl. deportálni kell őket elég csak elővenni a kész jegyzéket.

Magyarország 1938-tól nem volt jogállam, és a püspökök ezt megszavazták.

OK, köszi! Aporra magam is büszke vagyok, kb. megtette azt, amit egy püspöktől elvárok. De nem ő volt az egyetlen püspök akkoriban.

Egyrészt nem lehet véletlen, hogy Magyarországon nem próbáljuk definiálni, ki pl. a "cigány", násrészt a pozitív diszkrimináció azért más, mert abba bekerülni akarnak emberek. Dönthetsz, hogy te szeretnél-e mondjuk "néger" lenni vagy sem. Negatív diszkrimináció esetén viszont kívülről rádsütik, hogy "ez téged érint, tehát..."

A zsidótörvények zsarnokságot jelentettek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés