Szijjártó Péter: Magyarország és a Vatikán közös álláspontot képvisel

2023. január 25. 18:37
„A magyarokra a világ minden egyes helyén élő keresztény közösségek számíthatnak” – hangoztatta a miniszter.

Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös, a nemzetközi fősodornak nem mindig megfelelő álláspontot képvisel, ilyen az ukrajnai béketeremtés, a családok védelme és a keresztények támogatása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vatikánvárosban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy a nap folyamán többek között a szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsekkel is találkozott, akit a barátjának nevezett, miután már több mint nyolc éve dolgoznak együtt.

Kiemelte, hogy Magyarország és a Vatikán egyetért abban, hogy

mielőbb véget kell érnie a háborúnak, az emberi szenvedésnek Ukrajnában, ez közös törekvés.

A nemzetközi politikában háborús retorika uralkodik

„Sajnos azt kell látni azonban, hogy a nemzetközi politikában a háborús retorika uralkodik, sok esetben bírálják, kritizálják és megbélyegzik azokat, akik a béke érdekében lépnek fel, de ez nem szabad, hogy eltérítsen minket” – hangsúlyozta.

„A béketeremtésre koncentrálunk, felajánljuk segítségünket, és ha van rá szükség, akár közvetítőként, akár béketárgyalások házigazdáiként, ránk mindig számíthatnak a világon” – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy emellett a családok védelméről is szó volt, amelyre a kormány „a nemzet egyik fontos stratégiai kérdéseként” tekint, hasonló álláspontot képviselve a Vatikánnal.

Illetve – mint tudatta – hosszan beszéltek az üldözött keresztény közösségek támogatásáról, különösen, hogy ma a világon nagyjából 360 millió keresztény van kitéve üldöztetésnek vagy diszkriminációnak, és szembetűnő a támadások számának drasztikus növekedése Afrika szubszaharai térségében.

„Szükség lesz ezután is arra, hogy mi, magyarok, akik a kereszténységünket és a keresztények iránti felelősségünket komolyan vesszük, ezután is támogassuk a keresztény közösségeket” – vélekedett.

„Arról biztosítottam az érsek atyát, hogy ránk, magyarokra a világ minden egyes helyén élő keresztény közösségek számíthatnak” – szögezte le.

Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy nemrégiben Libanonban és Mexikóban is magyar forrásokból újjáépített templomot adtak át.

Magyarország az elmúlt években mintegy százmillió dollárt fordított nehéz helyzetben lévő keresztény közösségek támogatására.

„Hatvan országban mintegy egymillió keresztényt segítettünk abban, hogy hazatérjen vagy az otthonában tudjon maradni” – mutatott rá.

„A világ ezen részén is van keresztényüldözés”

A miniszter ezt követően Claudio Gugerotti érsekkel, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával is megbeszélést folytatott, elsősorban a keleti keresztény egyházak híveinek nehéz körülményeiről.

Aláhúzta, hogy a világ ezen részen is van keresztényüldözés, ráadásul itt egyébként is gyakoribbak a háborúk, nehezebbek az életkörülmények, ezért az érintettek ezentúl is számíthatnak Magyarország támogatására, a gazdasági nehézségek ellenére is.

„Tehát Irakban, Szíriában, Libanonban, Jordániában továbbra is támogatjuk a keresztény közösségeket abban, hogy békében és nyugalomban élhessenek azokon a területeken, ahol a közösségeik már sok-sok évszázad óta élnek” – fogalmazott.

Szijjártó Péter Ferenc pápa esetleges magyarországi látogatásával kapcsolatban arról számolt be, hogy

Magyarország a végleges döntést várja, s ha sor kerül a vizitre, akkor azt a lehető legkörültekintőbben fogják előkészíteni.

Felkereste XVI. Benedek pápa nyughelyét

Végül elmondta, hogy felkereste XVI. Benedek pápa nyughelyét is. Nagyon sokan szerettük Benedek pápát, nagyon szerettük azt, amit ő képviselt, és ahogyan képviselte.

„Imádkoztunk érte, imádkoztunk az egészségért, és számomra természetes volt, hogy amint Rómába jövök, akkor a sírhelyéhez is ellátogatunk” – mondta.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen, és ott nem tudunk templomot építeni, valóban. De ahol tudunk, megtesszük. Az is valami.

Szerintem tenni fontosabb, mint tét nélkül dumálni. Megfordítom: ha egy NGO elmondja a nagy drámai beszédet a kínai keresztények helyzetéről, de semmit nem tesz ott, ahol a zsebébe nyúlva tényleg segíthetne, az nem "tét nélküli jóemberkedés" véletlenül? Nem ülsz esetleg fordítva a lovon?

Nem tudom, mikor néztél utoljára a térképre, de esetleg hasonlítsd egyszer össze méretileg Magyarországot és Kínát! Na, ha arra jutsz, hogy Kína kicsit nagyobb, akkor vond le a következtetést, hogy van-e esélyünk tényleg segíteni a kínai keresztényeknek? És ha esetleg arra jutsz, hogy semmi ilyen esélyünk nincs, akkor tedd föl újra a kérdést, hogy van-e értelme szájkaratézni?

Ha a templomból kilpoták a cementet, és összedől, akkor szólj feltétlenül, mert akkor meghajlok a nagy igazságod előtt. De ha a templomban van cement, és egy nyomorult keleti keresztény közösség kap egy új templomot, azt sehogysenem tudom farizeusságnak látni csak azért, mert egy másik meg nem kapott. Nem is értem, neked ez hogyan jön le?

A cserkészparancs úgy szól: "a cserkész ahol tud, segít". Ha egy cserkész ezt megteszi, másutt meg, ahol nem tud, nem segít, az rendben van. Piszkálni ezért, na az nincs rendben.

Úgy érzed, hogy ha beszólnánk Kínának, akkor meghalnánk? Szerintem simán csak bezsebelnénk némi elismerő fészbukklájkot. Meg lehet, hogy kicsit drágább lenne a zokni, de nem hiszem...

Valóban nem nagyon hiszek a fészbukklájkokért elmondott igazság erejében. Egy megépített templomban több igazságot látok. Legalább némi áldozatot hozni kellett érte. De ez az én nézőpontom, bocsánat, ha megzavartalak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés