Wall Street Journal: „Ha Ukrajna csak Európától várta volna a segítséget, akkor Harkiv, Kijev és Odessza romjai felett már az orosz zászló lobogna”

2023. január 24. 15:52
A portál szerzője szerint amerikai pénz, felszerelés és lőszer nélkül Ukrajna nem folytathatja a végtelenségig az egyenlőtlen küzdelmet.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos összehangolt globális fellépésre vonatkozó európai remények nem lehetnek sikeresek az amerikai republikánusok támogatása nélkül. Európa Ukrajnával kapcsolatos reményei hasonlóképpen a Kongresszusban a Republikánus Párt szavazataitól függenek – számolt be erről hétfőn Walter Russel Mead véleménycikkében a Wall Street Journal hasábjain.

A szerző nem örül annak, hogy Németország hezitál a tankok küldése kapcsán. Németország még mindig nem hajlandó Leopard harckocsikat küldeni Ukrajnába.

„Ha Ukrajna csak Európától várta volna a segítséget, akkor Harkiv, Kijev és Odessza romjai felett már az orosz zászló lobogna”

– summázta gondolatait.

30 évvel a hidegháború vége után Európa még mindig szorosan függ az Egyesült Államoktól, de Amerikát jobban foglalkoztatja a csendes-óceáni térség. Amennyiben Németország mégis enged, és tankokat küld Ukrajnába, akkor

minden esély megvan rá, hogy a tavasszal esedékes orosz offenzíva sikertelenül záródik.

Viszont amerikai pénz, felszerelés és lőszer nélkül Ukrajna még akkor sem folytathatja a végtelenségig az egyenlőtlen küzdelmet.

***

Nógrádi György: Ezt a háborút az ukránok kiprovokálták

***

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalább már béke lenne, igaz nem működne a gabona biznisz..így meg, az ukrán gabona jön orrvérzésig az éhező Afrika helyett, Európába, szétverve az európai, így a magyar gabonapiacot is, megfojtva a magyar agráriumot e szektorát, is.
A amerikaiak által megtermeltetett ukrán gabona az európai kikötőkben landol, igaz ezen van profit, az afrikai éhezők támogatásán semmi. A magyarországi gabonatárolók jelentős része megtelt ukrán gabonával, a magyar agrárium érintett részei kétségbe vannak esve.

es nem halt volna meg annyi ember teljesen hiaba.

mert a vegeredmeny ugyanaz lesz...

kene egy rohogos kez is a pontokhoz.
szabadsag es demokracia, a naci ukrajnaban? ))))

Szinte biztos, hogy egy baráti Ukrajna tökéletesen megfelelt volna az oroszoknak, lényegében a finlandizáció ukrán verziója. Ez mindkét félnek az előnyére vált volna - és hiába hitették el az ukránokkal, az EU tagság az afrikai szintű GDP-jük miatt soha nem volt valódi lehetőség, a fukar tagállamok mindig is blokkolták volna a csatlakozást. A legtöbb, amit remélhettek volna, társulás, jogharmonizáció, ami azt jelentette volna, hogy a gazdag államok vámok nélkül vihették volna be a termékeiket, és korlátozás nélkül vásárolhatták volna fel a cégeiket és a termőföldet - ez nagyon is megfelelt volna a magországoknak - csakhogy ettől még rosszabbul éltek volna, mint előtte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés