Én meg a Von der Leyen-bizottság szavazóit keveslem

2023. január 17. 12:32
Talán bizony ne azok kritizálják a szankciós konzultáció részvételi számait, akiket senki emberfia nem választott meg.

Mondtak már a magyar kormány szankciókkal kapcsolatos álláspontjára mindent. Hogy az infláció nem is szankciós, hiszen már tavalyelőtt elkezdődött, hogy hazugság az egész, mert nem a szankciópárti országokban magas az infláció, hanem nálunk, szankcióelleneseknél (bár az én fejemben ez inkább úgy áll össze, hogy nem véletlenül kalimpálunk mi jobban a szankciók ellen, mint azok, akiknek mindegy). Hogy az egész ezzel kapcsolatos kommunikáció álszent, mert a kormány minden szankciót megszavazott (mintha persze lenne az európai politikában mozgástér arra, hogy másként tegyen). Hogy a forint, meg az ársapka, meg az osztogatás, meg a Szijjártó drága gáza, meg a minden más az oka mindennek, nem a szankciók.

Ezek legitim politikai vélemények. Megválasztott országgyűlési képviselők fogalmazzák meg őket, vagy stallummal bíró közgazdászok, emberek, akiknek helyük van a közéletben.

A szankciós vita egy legitim vita,

amelyben a kormány – szintén teljesen legitim módon – minden magyar szavazót állásfoglalásra hívott. 1,4 millióan válaszoltak, a többiek nem éltek ezzel a sansszal.

Hogy ez most sok vagy kevés, az nézőpont kérdése – a választópolgárok teljes számához képest nem nagy szám, talán még a Fidesz-bázishoz képest sem, egy ügy mögött álló akaratként azonban óriási. Ennél jóval kisebb támogatottsággal bukott már meg Magyarországon kormányzati intézkedés – gondoljunk csak a netadóra vagy a vasárnapi boltzárra –, és a tanártüntetésekben is e létszám töredéke vesz részt aktívan, mégsem vonja kétségbe senki, hogy a tanári fizetésemelés ügye mögött tömegtámogatottság van.

1,4 millió ember egy ügy mögött – úgy, hogy közben jóformán senki nem látta fontosnak, hogy a szankciók mellett szavazzon – egyáltalán nem kevés.

De erről is legitim vita folyhat támogatottsággal rendelkező politikai szereplők között.

Elutasította Brüsszel a Nemzeti Konzultáció eredményeit, kevesli a résztvevők számát

 

Azok viszont talán bizony

ne kritizálják a szankciós konzultáció részvételi számait, akiket senki emberfia nem választott meg.

A nagy brüsszeli eurosárkány három feje közül – Tanács, Bizottság, Parlament – előbbi az uniós tagállamok demokratikusan megválasztott kormánytagjaiból áll; utóbbi pedig folyamatosan azt állítja magáról, hogy ő az EU egyetlen demokratikus intézménye, hiszen közvetlenül választják.

Ez ugyanakkor önmagában is tűri a vitát, hiszen a tagállamok szavazói ugyan valóban saját hazai pártjaik képviselőit küldik az EP-be, az európai pártcsaládok által képviselt politikáról már semmilyen fórumon nem szavazhatnak. Igencsak más képet mutatna az Európai Parlament, ha Manfred Webernek, Iratxe García Péreznek (ismeri őt amúgy valaki? Ő volna az EP-s szocialista vezér), Guy Verhofstadtnak, Philippe Lambertsnek és Terry Reintkének (ők vezetik a Zöldeket), Giorgia Meloninak és Marco Zanninak (az Identitás és Demokrácia szintén messzemenőkig ismeretlen vezetőjének) kellene Európa-szerte házalnia politikai elképzeléseikkel, és nem bújhatnának az adott esetben sokkal népszerűbb dolgokat képviselő tagpártjaik mögé.

Vagyis

az Európai Parlament működése legjobb esetben is áttételesen demokratikus.

Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság még csak nem is állítja magáról, hogy demokratikusan választották – jó okkal, hiszen a (fentebb ismertetett módon) áttételesen demokratikus Európai Parlament, illetve a nagy tagállamok közötti lókereskedelem útján áll össze.

Ursula von der Leyen székét Manfred Weber végtelen politikai inkompetenciájának és egy nagy visegrádi-német-francia alkunak köszönheti, biztosainak személye és portfóliója pedig további lókereskedelmi aktusok ezrei útján kristályosodott ki. Ez a folyamat bizony

a szivarfüstös belső szobák politikájának csimborasszója,

amely a demokráciához legjobb esetben is csak többszörös áttételen keresztül kapcsolódik.

Nem mondom, hogy ez feltétlenül rosszul van így – a hatalmi politikának valahol szabályozott módon teret kell engedni, hiszen ha kidobnánk az ajtón, beugrana a vakablakon is.

Csak azt mondom, hogy

örülne Ursula von der Leyen, ha lenne neki 1,4 millió szavazója.

Jelenlegi posztján egy sincs. Vagy – legyünk nagyvonalúak – 2019-ben még volt hat darab egy füstös brüsszeli szobában.

Szóval keveslik a részvételt? Én meg a Von der Leyen-bizottság szavazóit keveslem. Nem ebből az üvegkalitkából kell téglákat dobálni a nemzeti konzultáción résztvevők létszámára.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem azt üzente.
Egyébként vol Ursulán kívül még két jelölt, Timmermans és Weber. Az a baj, hogy egyik sem lett volna jobb. Európa nagy részén nagyon gyatra a politikusi felhozatal

csakhogy ez kozel masfelmillio Unios polgar
o meg az unionkivuli ukranok segget nyalja

Ez tendencia. Ursula kevesli az 1,4 milliót, az amerikaiak szerint 150000 szavazattal nyertük meg a választást......

Kohán a gyökértelen bolsik, libsik, hazaárulók, buzik lelkébe taposott, nagy a felháborodás.
Abban a szerzőnek nincs igaza, hogy senki sem választotta meg az EU zsoldos vezetőit. A szabadkőművesek választották ki a számukra megfelelő pedigréjű, nemzethez, családhoz, valláshoz, értékrendekhez nem kötődő szolgákat.
Leonardo Sciascia az Il giorno della civetta című művében mutatja be csodálatos életképekkel a szicíliai maffia hétköznapjait. Könyvének egyik szereplője mondja:"...elismerve, hogy létezik a maffia, azt tudom mondani, hogy a titkos társaság nem más, mint a szabadkőműves. Miért nem tulajdonítotok bizonyos bűncselekményeket nekik? Számtalan bizonyíték van arra, hogy a szabadkőművesek több bűncselekményt követnek el, mint a maffia."
Mielőtt a magyarul beszélő bolsi idegenek felhördülnének, az író kommunista volt.

S még tedd hozzá, hogy mennyivel költenek többet az EU tagállamai az amerikai nyomásra leváltott olcsó orosz gáz és olaj helyett érkező e két energiahordozóra. Ki nyert ezen a bizniszen, s ki veszített. Több uniós tagállamban állnak le a vállalkozások a drága energia okán, ma már senki sem vitatja, hogy Németországba beköszöntött a recesszió. csak egy kézmozdulattal kellene megnyitniuk az Északi Áramlat 2 csapját, s szárnyalna a német gazdaság. De ugye a cél a német gazdaság szétverése volt, amihez lelkesen asszisztálnak a magyarországi ellenzékiek, nem törődve azzal, hogy a magyar gazdaság a német köldökzsinórra van kötve, így a magyar gazdaság a némettel együtt merülhet a víz alá.
A hazaáruló balliberálisoknak a legfontosabb a gazdáik iránti hűség, a magyarországi vállalkozók, befektetők, munkavállalók meg dögöljenek meg. Sajnos testvéreim, a magyarországi zsidó balliberálisok is megölik a szabadkereskedelemben érdekelt zsidó vállalkozókat, asszisztálnak a piacaink, beruházási forrásaink szétveréséhez, a bel-és külgazdasági függetlenségünk eltaposásához.

Az ukrán követség munkatársai eddig visszafogottabbak voltak, most veled keményítenek.......

A Bizottság megválasztásához a népnek semmi köze. Azért, mert minden nép a maga országában megválasztja a maga EP képviselőit, akik aztán ízlésük szerint, utólag összeállnak egy pártcsaládba úgy, hogy ez a pártcsalád előzetesen semmilyen választási programmal nem állt elő. Konkrétan arról van szó, hogy a megválasztott EP képviselő, miután bekerült az EP-be, a saját útját járhatja, nem lehet rajta semmilyen programot számon kérni.

Az EP-nek nincs semmi felelőssége, pusztán ideológiai alapon működik, komoly dolgokban nem nyilvánul meg, miközben egyre több hatalmat szeretne magának.

Utána ezek a képviselők nevezik ki a Bizottságot, amelynek tagjai fölött már hatalmat gyakorolnának.

Nagyon nyögvenyelős.

Leyen mikor volt bármilyen párt jelöltje, listavezetője?

A lobbizás lehetővé teszi, hogy bármelyik képviselőt bármilyen ügy érdekében megvásároljanak. Nem csak Katar és Marokkó képes lefizetni EP képviselőket. Az egész EU, mint átfogó, bizonyos téren államok feletti szervezet, amely határozataival a gazdaság nagy szereplőinek mozgásterét is képes meghatározni, alapvetően korrupcióra épül. Hiába nevezik lobbi tevékenységnek. 1999-ben korrupció miatt az egész EB lemondásra kényszerült. Pedig akkor még nem lehetett SMS-ben súlyos milliárdokért járvány elleni vakcinára üzletet kötni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés