Hogyan bukott meg a Greta Thunberg-féle zöldkommunizmus?

2023. január 16. 19:06
A klímapolitikát konzervatív alapon vissza kell foglalni.

Tragikomikus iszapbirkózásba fulladt a legutóbbi klímatüntetés Greta Thunberggel. A burleszkbe beillő jelenetsor önmagában nem volna érdekes, ugyanakkor jól szimbolizálja a zöldradikalizmus jelen helyzetét. Na de hogyan is ragadt mocsárba a klímaügy?

Emlékezetes, Greta forradalmi viharossággal robbant a köztudatba. Felbukkanásakor globális mozgalmat indított, noha már akkor 

megkérdőjelezhetőnek látszott őszintesége, önzetlensége és főképp eredetisége. 

Ahogy később be is bizonyosodott, az ökofundamentalisták gondosan megkomponálták a karakterét. Személye ugyanis alkalmasnak tűnt a zöld ügyek mögé rejtett társadalomformáló szándékok képviselésére is. És mint ismert, Greta több helyen a társadalmi rend megváltoztatásáért is síkra szállt, klímaharcos csomagolásban már-már anarchikus politikai üzeneteket közvetített. 

Greta működésének első szakaszát a látványos gesztusok és médiakompatibilis akciók sora fémjelezte. Ujjrázó felszólalás a klímacsúcson, beolvasás a világ vezető hatalmainak, utcai tüntetések a világkereskedelmi központokban. Fellépését a hatvanas évekbeli újbaloldal „How dare you?” világfelforgató ereje hatotta át, noha mögötte a Cohn-Bendit-nemzedékkel szemben sterilen kimódolt és megvalósított marketingkampány állt.

Így vált lassan Greta Thunberg a gyermekarcú klímabálvánnyá.

A gyermekekhez társított ártatlanság, eredendő jóindulat és naiv tabudöntés szimbólumává, akivel a jó ügyért könnyű szívvel lehet azonosulni. Végre valaki ugye, aki kimondja azt, amire mi, a felnőtt nemzedék szégyenszemre nem vagyunk képesek.

A látványos világkampány azonban lassan kifulladt, a zöldradikálisok által kihasznált Greta megmaradt egy fanatikus réteg klímamessiásának.

A jó szándékú, környezetért aggódó, többmilliós rajongótábor fokozatosan erodálódott, és egyre többen ébredtek rá a jól hangzó szólamok mögötti fogalmi-értékrendi ürességre. Valós előrelépés eközben nem történt, az atomenergia-utálatot felülírták a realitások, Németország nagyon helyesen például épp változtatni látszik esztelen antiatom politikáján. 

Gretával és kampánycsapatával

az egész ortodox klímaaktivizmus végzetesen félresiklott,

már amennyiben megengedjük a feltételezést, hogy eleve nem indult el teljesen téves irányba. A Greta-propagandisták történelmi bűne, hogy az öncélú zöldradikalizmus oltárán feláldoztak egy jövőnket meghatározó, túlélésünkről döntő kihívást. 

Mindezek tükrében konzervatív feladat maradt a zöldpolitika visszafoglalása, és jó hír, hogy erre már hazánkban is történtek ígéretes lépések.

Nyitókép: Andy Buchanan/AFP

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megengedve: egy ártatlan gyerek is lehet hülye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés