Legyőzhető az orosz hadsereg a nyugati harckocsikkal?

2023. január 14. 17:42
Már modern tankokat is szállítanak majd Ukrajna számára a nyugati államok. A harcászati és létszámfölényben lévő orosz hadsereg legyőzéséhez modern fegyverzetre van szükségük az ukránoknak, de kérdés, hogy az eddigi nyugati felajánlások mennyiségben és minőségben elegendőek-e ehhez.

***

A brit miniszterelnöki hivatal szombaton közleményben tudatta, hogy az Egyesült Királyság Challenger 2 harckocsikat és légvédelmi eszközöket szállít Ukrajna számára. Mint írják, az ukrán hadsereg sorozatos győzelmei az oroszokat visszaszorulásra késztetik, ezért a momentum megragadása miatt a britek Ukrajna további katonai és diplomáciai támogatása mellett döntött, Rishi Sunak miniszterelnök pedig szombaton erről tájékoztatta is Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A közlemény tudja még, hogy a felajánlott harcjárműveket a lehető leggyorsabban eljuttatják Ukrajna számára. Hogy konkrétan hány darab harckocsiról szól a döntés, az nem szerepel a dokumentumban, brit sajtóértesülések szerint azonban 12 darabot ígért a Downing Street 10., és a brit sajtó úgy tudja, 60 ukrán katonát az Egyesült Királyságban fognak kiképezni a tankok kezelésére.

Mi a Challenger 2 jelentősége?

A nyugati hatalmak 2022-ben elsősorban Javelin páncéltörő rakétákkal, HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel, majd Patriot rakétavédelmi rendszerekkel segítették az ukránokat, a harckocsik terén csak szovjet időkben gyártott, már a hadrendből kivont tankokat adtak át.

Január elején Franciaország törte meg a jeget, amikor egy nyugati fejlesztésű és gyártású szárazföldi harci jármű szállítását ígérte Ukrajnának. Az AMX-10 RC egy 1970-es/’80-as években fejlesztett kerekes, könnyű mozgású, páncélos felderítő harcjármű.

 

A Challenger 2 tankot harci műveletekben is kipróbálták, a képen egy ilyen harckocsit örökítettek meg az iraki Bászrában 2006. augusztus 24-én  (forrás: ESSAM AL-SUDANI / AFP)

A Challenger 2 viszont már egy modern, mozgékony harckocsi, új generációs fejlesztés, nagy tűzerővel, a világ leghatékonyabb páncélzatával – frontvonalra szállításával így az Egyesült Királyság lett az első nyugati ország, amely modern tankokat küld Ukrajna számára.

A brit felajánláshoz Lengyelország is csatlakozott: 14 darab modern, Leopard 2 tankot fognak küldeni. Azt a tanktípust, amely elsősorban Németország rendelkezésére áll. Így most a labda Berlin oldalán pattog, a szövetségesek a német kormány döntésére várnak, a német hadsereg lehet képes nagyobb számban Leopard 2-es harckocsikat átadni.

Mennyi az elegendő?

Egy háborúban nehéz megmondani, hogy mekkora harcászati, harci eszközbeli fölény elegendő a harcok végeleges eldöntéséhez, mert számtalan tényezőtől függ egy háború megnyerése.

Kijev mindenesetre 300 tankot kért a tervezett tavaszi hadműveleteihez, ráadásul modern harceszközöket. Szakértők szerint mind az orosz, mind az ukrán hadsereg februárban – ahogy az idő megengedi – nagyszabású hadműveletekre készül; a nyárihoz hasonló sikeres ukrán ellentámadáshoz harci járművek kellenek, mégpedig az orosz harcászati előnyt kompenzálandó modern, nagy lőtávolságú, nagy hatóerejű, páncélozott harckocsikra.

Az ukrán kérést a nyugati katonai vezetők túlzónak ítélték. A francia, a brit és a lengyel döntés azonban előremutat arra, hogy a Nyugat észleli: áttörő fegyverzetbeli támogatás nélkül a harci eszközök és az élőerő terén is fölényben lévő orosz hadseregtől nehéz lesz az általuk elfoglalt ukrán területeket visszafoglalni.  

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Mandiner Világrend című műsor szerdai adásában a háború megnyeréséhez az eddigi nyugati felajánlásokat kevésnek ítélte. Mint fogalmazott, „az amerikaiak 50 darab Bradley harckocsit küldtek, a németek adtak egy zászlóaljnyi Marder harckocsit, a franciák pedig egy harmadik zászlóaljnyi AMX-10 RC-t – ez összesen egy nehézpáncélos dandár, márpedig az 1500 kilométer hosszú arcvonalon a sikerekhez 5-10 dandárra lenne szükség”.

Ennek ismeretében látható, hogy a szombaton felajánlott 12 darab brit Challenger 2, illetve a 14 darab Leopard 2 tank ugyan fajsúlyos és valódi jelentőségű katonai segítségnyújtás, ugyanakkor a britek szerint „game-changing” harckocsik csak akkor tudnak majd áttörést, a játszma eldöntését jelenteni a gyengébb fejlesztésű orosz tankokkal szemben, ha majd ötször-hatszor ennyit hajlandók szállítani Ukrajna számára.

Az viszont már az a kapacitás, amelynek hiánya már a felajánló államok saját védelmi képességeit veszélyeztetné.

--

A Mandiner Világrend kapcsolódó adása itt nézhető meg:

--

Nyitókép: Challenger 2 tank üzembe helyezése a brit hadsereg Longmoor-i gyakorlóterepén 2022. március 14-én  (forrás:  ADRIAN DENNIS / AFP)

Összesen 423 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tank az támadó fegyvernem. Az ukránok pedig védekezésre vannak ítélve. A szórványos ellenlökésekkel meg nem lehet háborút nyerni.

Hát aki az Ukránok szuverenitásával házal, mely ország törvényes kormányát 5 milliárdból döntötte meg az USA, attól nem vennék még használt Popovic: Útmutató a forradalomhoz könyvet sem...

Egy friss video az ukrán katonákról:

https://t.me/s/RVvoenkor

Nem érdekel az érzékenységed. Az ukránok amerikai bábállamként funkcionálnak 2014 óta. Érdekes adalék, hogy Gyuri bátyánk életében egyetlen állami kitüntetést vett át, azt is Ukrajnában a puccsban betöltött szerepéért.

A tankok, ha az ellenfélnek döntő légifölénye van, nem úgy járnak majd mint a Tigrisek az Ardenekben?

Emlékszem erre a felvételre, kerestem is de nam találtam. Kösz.

"Ukrajna a következő minimum 10 évben nem tudott volna még csak csatlakozási kérelmet sem beadni a NATO tagságra"

A világon több olyan állam is van, mely nem tagja a NATO-nak, mégis tele van amerikai támaszponttal.

Ellentámadásra készülnek az ukránok, hogy visszafoglalják Szoledárt.

Igen, én is hasonlóan képzelem.

"A tengerparti rész kell Oroszországnak, Ukrajnát elzárni a tengertől."

Van olyan gyanúm, hogy oroszország szomszédos ország lesz velünk. Lehet, nyáron már tudni fogjuk, igy lesz, vagy másképp.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés