Ezért kellett megváltoztatni a pedagógusok felmentéséről szóló BM-rendeletet

2023. január 13. 16:36
Az ellenzéknek nem sikerült a szövegértés.

Csütörtökön este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy módosítja a pedagógusokra vonatkozó rendeletét a Belügyminisztérium. A tárca MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy 

a köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első.

Ezt azzal folytatták, hogy minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést.

De miről szól a módosítás? 

A tárca rendeletmódosítása a jövőben azt eredményezi, hogy a munkáltatónak nagyobb mozgástere lesz abban, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények zavartalan működését. 

„A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele” – közölte a Belügyminisztérium. 

Arányait nézve maroknyi, ám annál hangosabb kisebbség próbálja elmondani, mit akarnak a pedagógusok

A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket. Mindebből az következik, hogy az elterjedt értelmezésekkel szemben, a változtatás révén az eddig mérlegelés nélküli, 15 napon belüli felmondással szemben az adott iskola, illetve tankerület eltekinthet attól. 

A döntés hátterében az állhat, hogy

a kormány meghallotta a tiltakozók érveit, s nagyobb mozgásteret enged az egyes intézményeknek az akár polgári engedetlenséget gyakorló kollégák ügyében.

Össztűz

Az ellenzék és a szakszervezetek a rendeletmódosítására azonnal összehordtak mindent. Barkóczi Balázs DK-s politikus például azt mondta, a hazai oktatási intézményekben félelem uralkodik, mert béremelés helyett „Orbán újabb kirúgásokkal fenyegeti a tanárokat”. Az LMP-s Csárdi Antal pénteken tartott egy sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, szerinte sem morálisan, sem jogilag nem megalapozott a tiltakozó pedagógusok szankcionálását érintő kormányrendelet. Az ellenzéki párt ezért annak visszavonását követeli.

A tanártüntetéseket és a legutóbb a tudásmenetet szervező Pedagógusok Szakszervezete azt írta, hogy álláspontjuk szerint a kormány meghátrált. Bejelentették, hogy a szakszervezet csatlakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 23-tól meghirdetett sztrájkhoz.

„Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették”, magyarázták. A PSZ álláspontja szerint ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette – áll a szakszervezet közleményében

Tanártüntetés: kicsit egymásnak ugrottak noÁrék és a szakszervezet

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tanárok mindennel is, csak éppen a rájuk bízott gyerekek érdekeivel nem tőrödnek. Ezek a tanárok, ezek a hepciáskodók..

„A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele” – közölte a Belügyminisztérium.

Az LMP barma, Csárdi Antal ezt úgy tolmácsolta: szerinte sem morálisan, sem jogilag nem megalapozott a tiltakozó pedagógusok szankcionálását érintő kormányrendelet. Az ellenzéki párt ezért annak visszavonását követeli.
Karinthy Frigyes írta egykor:
"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát.
Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét!”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés