Őrjöngő tudatállapot, kábítószeres behatás – ilyen lehet az újbudai rendőrgyilkos személyisége a kriminológus szerint

2023. január 13. 12:40
Írta: Bokor Gábor
Németh Zsolt kriminológus a Mandiner érdeklődésére elmondta, milyen személy is lehet a férfi, aki csütörtökön késő este három rendőrt megszúrt, akik közül Baumann Péter főtörzsőrmester életét vesztette.

Az egész országot megrázta, hogy az éjjel három rendőrt megkéseltek a XI. kerületben. Az eddigi információk szerint késő este egy őrjöngő férfi szóváltásba került a szomszédjával, akinek ajtaját is megpróbálta betörni, ezért hívták ki a rendőröket. Az épületben a támadó a kezében lévő késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.

Meg nem erősített információk szerint Baumann Péter főtörzsőrmestert, aki pár hét múlva lett volna 30 éves, két szúrás is érte szívtájékon. A kórházba szállítást követően, éjfél után nem sokkal életét vesztette. Egyelőre nem tudni, kábítószeres befolyásoltság alatt volt-e a támadó, egy szemtanú az őrjöngését látva ezt biztosra veszi. 

Fontos tényező a kábítószer

Németh Zsolt kriminológus a Mandinernek próbálta meg felvázolni, milyen személyiség is lehet az elkövető. A szakértő szerint, bár egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy a támadó kábítószer hatása alatt volt-e, lényegi kérdés ez. Úgy fogalmazott, vannak olyan kábítószerek, melyek annyira erős hatásúak, hogy akár olyan szinten is megváltozik az ember tudata, hogy ilyenre is képes lesz.

Minden hasonló esetnél felsejlik, hogy a támadó drog hatása alatt állt-e

– jelentette ki a kriminológus. 

Előkerült egy videó az újbudai késelő lelövéséről (videó) | Mandiner

A szakértő lapunk megkeresésére úgy folytatta, még csak az sem kell, hogy valakinek agresszív alaptermészete legyen, bizonyos kábítószerek miatt teljesen el tud borulni az emberi elme. 

Vannak drogok, melyek hatására az ember vérmérséklete teljesen megváltozik, nem tudja kontrollálni az indulatait, sőt, fel sem ismeri, mit csinál”

 – közölte Németh Zsolt. 

A kriminológus azonban sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a csütörtök esti gyilkosság elkövetőjének valamifajta konfliktusa lehetett azzal a személlyel, akihez megpróbált betörni. Nem tartja kizártnak, hogy a gyilkosnak személyes nézeteltérése lehetett azzal, akihez megpróbált betörni. 

Nem kizárt, hogy volt baja korábban is a rendőrökkel

Szavai szerint előfordulhat, hogy az ügyben érintett személy, akihez eredetileg megpróbált betörni a rendőrgyilkos és az elkövető között korábban már történt akár fizikai összetűzés is. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy az elkövetőt korábban, akár kiskorában bántalmazták. 

„Amikor az ember agyát elborítja az indulat és látja, hogy jönnek a rendőrök, akik megfoghatják, őrizetbe vehetik, egy szóval meg akarják akadályozni tettében, tovább súlyosbíthatja az őrjöngő tudatállapotát. Ott már nem számít semmi se” – mondta a Mandiner megkeresésére Németh Zsolt.

Lehet, hogy a rendőrökkel is voltak problémái korábban”

– elemezte az elkövető lehetséges elmeállapotát a kriminológus, majd hozzátette, valószínűleg a rendőrgyilkos egyéb konfliktusait is agresszivitással, erőszakkal szokta rendezni. 

Hősi halottá nyilvánítanák az Újbudán meggyilkolt rendőrt

Nyitókép: Mandiner illusztráció 

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés