Kedves Jakab Péter, biztos, hogy jó ötlet az új választás követelése?

2022. december 9. 8:51

Forisek Ádám
Mandiner
A Jobbik exvezére minden eddigi megmérettetését elbukta, most mégis új választást követel.

A minap tette közzé Jakab Péter azon belátását, miszerint „Facebook-posztoktól még egy rezsim se bukott meg”.

Közölte mindezt a Facebookon.

De mi is Jakab fő üzenete?

„Oszlassák fel a parlamentet! Új választást! A Fidesz hazugsággal nyert választást”

Nézzük ezt a Nép Pártján Mozgalom-féle üzenetet, amely ugye azzal kezd, hogy „hazugsággal nyert választást Fidesz”. Nos, van egy érdekes, kellemetlen szájíze, amikor az a Jakab Péter hangoztatja ezt, aki hazugsággal vesztett választást. Szürreális már csak leírni is, de mindjárt megérti a kedves olvasó.

Van ugyanis ez a videófelvétel itt. Ezen egy szabolcsi kampánykörútja során megkérdezik Jakabot, hogy akár közjegyző előtt is vállalja-e, hogy elszámoltatja Orbán Viktort.„Én simán, hallod. Ha nekem nem sikerül, le is mondok”.

Nos, nem sikerült.

És nem is mondott le rögtön a választás után, azonnal véve a kalapját, ehelyett, fogalmazzunk így, szépen kicsikarták a kezéből a hatalmat. És miért ne tették volna? Jobbikosok szemszögéből mégis mi a racionális reakció arra, ha egy pártvezér adott szavát nem tartja meg (mint tette azt elődje, Vona Gábor, akiről sok embernek sokféle véleménye lehet, de ebben az egy dologban a szerző szerint egyenes, gerinces emberként járt el), emellett semmi felelősséget nem vállal a kudarcáért?

Jakab Péter lemondott a Jobbik elnöki pozíciójáról

Hogy veszi ki magát az így sem fényes Jobbik számára, ha vezetőjük bedobja a busz alá Márki-Zay Pétert, majd – miután egy órával az eredmények nyilvánosságra kerülése után megtudta, hogy kikapott csúnyán – bejelenti, hogy készen áll a kormányzásra?

Ilyet nem lehet komolyan venni. Az első perctől fogva nem.

Apropó első perc...

nézzük már meg Jakab előválasztás előtti politikai pedigréjét!

Nem kell messzire mennünk, a Mandineren ezt már körbejártuk keresztül és kasul:

  • Jakab 2010-ben lett önkormányzati képviselő Miskolcon, de nem tudott egyéniben nyerni (a 3. helyen végzett a fideszes és a szocialista jelölt mögött);
  • 2014-ben a Fidesz és az MSZP jelöltje megint előtte végzett;
  • polgármesterjelöltként ugyancsak elindult, de a baloldali jelölt (Pásztor Albert Zoltán) és a fideszes Kriza Ákos is legyűrte őt;
  • 2018-ban már az országgyűlési választásokon indult el Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú körzetében, de ezúttal is a Fidesz jelöltje, Csöbör Katalin mögött végzett.

Aztán jött a már fent említett előválasztás – az ellenzéki szavazók sem kértek belőle, eszük ágában sem volt Jakab Péterre bízni nemhogy egy ország sorsát, de még egy kampányét sem.

Szóval itt óvatosan feltenném a kérdést...biztos jó ötlet új választást követelnie annak, akinek ennyi a politikai teljesítménye, jelenlegi helyzetében pedig még gyengébb pozícióból indulna? Nos, erre csak annyit mondok:

ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Amikor a valóság ennyiszer, ennyire egyértelmű módon üzen, akkor mindegy, mennyire hangoskodunk a bőrdzsekis faszagyerek-imázsunktól elvarázsolva.

Ha ugyanis a kacsa nem tud úszni, nem a víz lesz a hülye.

 

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés