Első alkalommal választottak fekete képviselőcsoport-vezetőt az amerikai képviselőházi demokraták

2022. november 30. 20:58
Hakeem Jeffries az első színes bőrű képviselőcsoport-vezető lesz a kongresszus mindkét házát tekintve is.

Az amerikai képviselőház demokrata tagjai szerdán megválasztották új vezetőjüket Hakeem Jeffries New York-i képviselő személyében, aki az első színes bőrű képviselőcsoport-vezető lesz a kongresszus mindkét házát tekintve is.

Az 52 éves afroamerikai politikus Nancy Pelosit követi a poszton, aki 20 év után, a demokraták úgynevezett többségi vezetőjeként, a képviselőház elnökeként köszön le posztjáról. Hakeem Jeffries a kisebbségbe került demokrata párti képviselőcsoportot vezeti januártól, amikor az új kongresszus összeül.    

Megválasztása után Jeffries úgy fogalmazott, hogy a „képviselőházi demokraták elkötelezettek abban, hogy keményen harcoljanak a dolgozó családokért, a középosztálybeli honfitársaikért,

valamint azokért, akiknek az a vágya, hogy a középosztályba kerüljenek”.    

Jeffriest először 2012-ben választották a képviselőház tagjává New York város Brooklynt is magában foglaló választókörzetében, 2019 óta pedig már egyik vezetője a kongresszusi demokrata képviselőcsoportnak. Politikai felfogását tekintve a Demokrata Párt erősen baloldali vonulatához sorolják. Megválasztását a demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer fordulópontként értékelte az amerikai kongresszus történetében.

(MTI)

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés