Így ömlött a pénz a Bajnai-közeli cégekhez

2022. november 26. 9:12
A nemzetbiztonsági bizottság által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján a baloldali kampány központi „agya” a DatAdat-csoport lehetett.

A nemzetbiztonsági bizottság által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján a baloldali kampány központi „agya” a DatAdat-csoport lehetett – írta meg az Origo szombaton.

Így ömlött a pénz a Bajnai-közeli cégekhez

A lap szerint ennél a cégnél találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint kampánytechnika. A most nyilvánosságra került adatok alapján kulcsszerep jutott a 2019-es önkormányzati választáson már bevetett, DK-közeli EzaLényeg nevű portálnak is.

Összeült a nemzetbiztonsági bizottság Márki-Zay kampánypénzei miatt, meghallgatták a titkosszolgálat jelentését

Bár a Márki-Zay Péter-féle mozgalom 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról a Korányi Dávid vezette Action for Democracy-n keresztül, a pénz nagy része azonban nem maradt náluk – ez derül ki a nemzetbiztonsági bizottság honlapján a minap nyilvánosságra került anyagokból.

Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tovább vándorolt a DatAdat-csoport számláira.

Az Action for Democracy közvetlenül is pénzelte a Bajnai Gordon exkormányfő nevével fémjelzett DatAdat-csoportot, méghozzá 148 millió forinttal. Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is nyílt a Korányi Dávid által létrehozott pénzalap és Bajnai Gordonék cégcsoportja között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett.

Utóbbi egy volt szocialista tanácsadó, Páva Zoltán vállalkozása.Az Oraculum működteti az Ezalényeg nevű portált, amely kampányszerű, fizetett hirdetésekben próbálta már 2019-ben és 2022-ben is befolyásolni a választókat. Az Origó szerint  az

Oraculum 1 milliárd forintot kapott Korányiéktól, de ebből 324 milliót tovább is utaltak a DatAdatnak. 

Feloldották a baloldal külföldi finanszírozásáról szóló első jelentés titkosítását, eddig nem ismert részletek derültek ki

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd 

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiváncsi leszek, lesz-e valami jogi konzekvencia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés