Kutatás: az orosz lakosság egynegyede a NATO ellen várta a háborút, Putyin népszerűsége töretlen

2022. november 21. 9:34
Az orosz Levada Központ közvélemény-kutató intézetének vezetője szerint a háború kezdetével „totális információs cenzúrát vezettek be, üldözni kezdték az újságírókat, bloggereket. Több mint 230 médiumot zártak be”.

Az orosz lakosság konkrétan háborút várt – fogalmazott a Levada Központ – Oroszország egyik „legpatinásabb” közvélemény-kutató intézetének – vezetője az Indexnek. Lev Gudkov elmondta, idén két nagy tévedése volt: amikor azt gondolta, hogy az orosz lakosság tömegesen tiltakozik majd a háborúval, majd a mobilizációval szemben.

Kiderült, a háború meghirdetése után néhány nappal készítettek egy közvélemény-kutatást, amely akkor 68 százalékos támogatottságot mutatott a „művelet” mellett. Márciusra ez 83 százalékra nőtt, majd kicsit csökkent, és hónapokon keresztül 75-76 százalék körül mozgott. A mobilizáció meghirdetése után szeptemberben a támogatottság csökkent, de októberben megint visszatért az előző szintig, és jelenleg körülbelül 72-74 százalékot tesz ki.

Az intézetvezető szerint ebből az olvasható ki, hogy

az orosz társadalom készen állt erre a háborúra,

az ukránellenes kampány sok évig folytatódott az orosz nyilvánosságban, már az első, 2004-es narancsos forradalomtól kezdve. 

Lev Gudkov leszögezte, az orosz lakosság konkrétan háborút várt. Felmérték azt is a tavaly év végén, hogy a társadalom ki ellen tartja legvalószínűbbnek a háborút. Kiderült,

az oroszok egynegyede a NATO ellen várta háborút,

míg 37 százalékuk Ukrajnát nevezte meg.

A háború kirobbanása után az intézetvezető szerint „totális információs cenzúrát vezettek be, üldözni kezdték az újságírókat, bloggereket. Több mint 230 médiumot zártak be” – mondta Lev Gudkov, majd hozzátette: a lakosság egy szűk kör kivételével semmilyen információhoz nem jutott az események menetéről. Szerinte ez az oka annak, hogy kezdetben a közvélemény viszonylag nyugodt volt, távolságtartó, és bezárkózó: „nem is akartak hallani semmi olyat, ami kellemetlen lehet a füleiknek”.

Putyin népszerűsége most állt helyre. Szeptemberben csökkenni kezdett, de októberben visszaállt a korábbi értékekre.

A propaganda nagyon hatékony dolog” – fogalmazott az intézetvezető. Szerinte az elnök egy kényszerű konszenzust hoz létre: egyrészt izolálja a közösséget a nemkívánatos véleményektől, másrészt egy nagyon agresszív interpretációját adja a jelenlegi eseményeknek. „A nap 24 órájában tömeges agymosás zajlik, amit nem lehet elkerülni” – teszi hozzá a kutató.

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés