Márki-Zay bukott, a Bajnai-közeli DatAdat viszont megsokszorozta bevételét

2022. október 5. 16:00
Nettó kétmilliárd forintos árbevételt könyvelhetett el a választást megelőző tizenkét hónap alatt a DatAdat Professional Kft. A társaság beszámolója szerint a bevételük nagyja 67 ezer forint kivételével azonban gyorsan elpárolgott.
Épp az országgyűlési választásokat megelőző évben sokszorozta meg értékesítéseinek árbevételét a DatAdat Professional Kft.,

amely közvetlenül, közvetetten is részt vett a baloldal kampánygépezetében, erről beszélt többek között Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt és Gulyás Márton is, a Partizán nevű YouTube-csatorna műsorvezetője.

A vállalkozás mögött felsejlik Bajnai Gordon egykori miniszterelnök, volt minisztere, Ficsor Ádám, kabinetfőnöke, tanácsadója, Szigetvári Viktor, valamint Dessewffy Tibor egyetemi tanár.

 

Lassan lehull a lepel a baloldalról és a Partizánról: hálózatosodás, külföldi finanszírozás

A Gulyás Márton vezette Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, amely Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető. A cég egyébiránt a tavaszi választási kampányban is feltűnt, méghozzá Márki-Zay Péter mögött is. Mélyfúrás egy akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető hálózatosodásról.

 

Amint arra az Adatradar is rávilágított cikkében, ugyan a Kft.-ből nem fizettek ki osztalékot a tagoknak, az értékesítés nettó árbevétele viszont maghaladta a kétmilliárd forintot. Ez több mint tízszeres növekedést jelent a 2020-as bevételekhez képest, azonban az ellenzék által hangoztatott, részben amerikai forrású 3,5 milliárdos kampánybüdzsé csaknem hatvanszázalékát is jelentheti, akár.

A portál megjegyezte, hogy a tanácsadással, adatelemzéssel és -feldolgozással foglalkozó társaság az elmúlt évben az első negyedév végét választotta a mérlegfordulója napjának (a kimutatás 2021. április 1. és 2022. március 31. közötti időszakra vonatkozik – a szerk.), ezért a voksolások előtti működéséről nehéz biztosat állítani.

De az szembetűnő,

hogy egyrészt a nettó bő kétmilliárdos értékesítési árbevétel után pusztán 67 ezer forint maradt meg adózott eredményként;

másrészt, hogy 1,8 milliárdot költöttek el az úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra. Beszédes továbbá, hogy az általános statisztikai létszám 28 főre, a személyi jellegű ráfordítás pedig 189 millió nőtt a DatAdat Professional Kft.-nél.

A DatAdat valójában egy cégcsoport, mivel idetartoznak a DatAdat Professional Kft. leányvállalatai: a DatAdat HR Kft. és a Datalyze Research Kft., illetve az észtországi bejegyzésű DatAdat ÖÜ. Emellett van egy bécsi DatAdat vállalkozás is. Utóbbi mögött amerikai pénzek tűnnek fel, a többségi tulajdonrész ugyanis a Higher Ground Labs Fund III LP-é, amely az amerikai Demokrata Párthoz köthető.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

Nyitókép: Mandiner-olvasó

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés