Lassan a roncstelepen – az MSZP utolsó útja

2022. október 03. 07:06

A szocialisták lassú hervadása visszafordíthatatlannak tűnik. Nekrológ.

2022. október 03. 07:06
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Ujhelyi István elhagyja az MSZP süllyedő hajóját. Írhatnám, ha a szocialista párt metaforikus hajója már nem heverne rég a magyar közélet hullámzó felszíne alatt, mélyen az iszapba fúródva. A kilépést természetesen a jól ismert huzavona követte, a párt követelte a támogatás visszafizetését, az EP-mandátum visszaszolgáltatását, amire – ahogy az várható volt – Ujhelyi természetesen nem hajlandó.

Az ő távozásával talán az utolsó olyan politikus is kivált az MSZP-ből, akinek még volt valamiféle valós társadalmi jelenléte, aktivitása, karaktere – akkor is, ha az utóbbi időben erős ötlethiányban szenvedett. Búcsúja mégis egy lassú, ám kérlelhetetlen erjedési folyamat majdnem végső állomása. A szocialisták húsz év alatt 

kétharmados tömegpártból jelentéktelenedtek az egyesült ellenzék felejthető szőnyegmintájává. 

Hol van már a Horn Gyulák, Medgyessy Péterek, Baja Ferencek korszaka? Hol van már a minden megyét átszövő sejthálózat? Hol vannak már a dicső pártkongresszusok, a teljes szívvel énekelt Internacionálék? Mind-mind a jelenkori történelmi emlékezet margójára szorultak.

Tulajdonképpen az elmúlt évek tükrében a hervadás szükségszerűsége nehezen vitatható, és egyenesági következménye az egyre kiüresedettebb pártarculatnak. A szocialisták 2010 óta egyértelműen vergődnek, semmiféle releváns üzenetet nem tudtak felmutatni, egyetlen valamirevaló akció vagy tömegdemonstráció sem kötődik hozzájuk.

A karakteres arcok elszivárogtak, Gyurcsány rátelepedett a hagyományos szocialista bázisra, az új kihívók közt pedig elveszett az MSZP valaha volt súlya is. Eljutottunk oda, hogy ma már semmiféle racionális indoka nem lehet az egyszeri szavazópolgárnak, hogy bármilyen közösséget vállaljon épp a szocialistákkal.

Egy kontúrok, karakterek és küldetés nélküli párthoz nehéz kötődni, főleg, hogy 

az élettelen szoci irodákban már csak a házmesterek bánatos szellemraja kering. 

Az ellenzék vezető szerepéért már rég a Momentum és a DK viaskodik, amihez lassan az MSZP asszisztálni is kevés. A megmaradt önkormányzati és parlamenti stallumok még mesterséges lélegeztetéssel tartják életben a pártot, ám a választásról választásra apadó szavazótábor nem túl hosszú időt jósol számukra. A régi vonal jelentékenyebb alakjai (Hiller, Mesterházy) a partvonalra kerültek, a jelenlegi vezetés megjegyezhetetlenül jellegtelen.

A párt lassan megérkezik a rendszerváltás utáni politika roncstelepére, valahová oda, az SZDSZ mellé. És ez így van rendjén.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. október 03. 16:31
No várjunk! Nekem azt mondták, a Fidesz bukik, meg a Zorbán! Valakik hazudnak itt!
Hyazinth
2022. október 03. 13:07
Ez van, és lassan Kunhalmi is ellendvaisodik. Ez már a vég...
röviden
2022. október 03. 12:09
Így is harminc évvel túlélte magát. Eddig tartott az MSzMP-vagyon "feldolgozása".
kulakman
2022. október 03. 11:14
Ahogy az mszmp-s jó ismerősöm mondja mióta temetési szónok lett "béke lengjen haló porai felett" ! Ha meg dékává változnak az már egy másik történet, de az is íródik folyamatosan , azt azért még szeretném megérni ,hogy a dögkút is haldoklik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik