Dömötör Csaba: Átvertek minket, mert azt ígérték, hogy az energiára nem fogják kiterjeszteni a szankciókat

2022. október 02. 12:43

Az államtitkár szerint szükség van a szankciós politika felülvizsgálatára.

2022. október 02. 12:43
null

Joggal érezhetjük úgy, hogy átvertek minket, mert tavasszal még azt ígérték, hogy az energiára nem fogják kiterjeszteni az említett szankciókat, mégis megtették, és ennek következményeit elsősorban most nem Oroszország, hanem Európa szenvedi el  – szögezte le a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba hangsúlyozta:

a szankciók nem működnek, ezért irányváltásra van szükség.

Hozzátette: ezért is döntött a kormány arról, hogy nemzeti konzultációt hirdet. Ha sokan állunk ki a változás igénye mellett a szankciós politikában, akkor annak lesz eredménye pont úgy, ahogy a betelepítési terveket meg tudtuk akadályozni a korábbi konzultációkkal és az egyértelmű eredményt hozó népszavazással – jegyezte meg.

Szükség van a szankciós politika felülvizsgálatára

Kijelentette: nem további szankciókra, hanem a szankciós politika felülvizsgálatára van szükség. Emlékeztetett: az Európai Bizottság elnöke még márciusban is arról beszélt, hogy majd 2027-re kell megszüntetni az orosz energiától való függőségünket és a német kancellár is azt mondta akkor, hogy szándékosan hagyták ki az orosz energiaszállítmányokat a szankciók közül, másképp ugyanis nem lehet biztosítani a fűtést, áramellátást, vagy éppen az ipar működését. A magyar országgyűlési választásokat megelőző versailles-i uniós csúcson is arról volt szó, hogy nem lesznek energiaszankciók – idézte fel az államtitkár.

Júniusban azonban minden megváltozott, olajszankciókról döntöttek és a magyar miniszterelnök kemény viták árán tudta egyáltalán elérni, hogy ezek ránk ne vonatkozzanak – mondta Dömötör Csaba. „És azzal a lendülettel ráfordultak a gázszankciókra is, a következmények ismertek, a gázárak elszálltak, rövid idő alatt két- háromszoros szintre emelkedtek” – folytatta, majd kijelentette:

Szerintünk ez nem egy elit vita, mert a következmények drasztikusak és mindenki érzi is: fűtéskorlátozások, intézménybezárások, gyárleállások számos országban és akkor az elszálló élelmiszerárakról még nem is beszéltem – sorolta a politikus, aki szerint „mivel a fűtési szezon még most jön, a neheze még csak most jön”.

„Minél lekezelőbbek a bürokraták, annál fontosabb, hogy mi viszont meghallgassuk az emberek véleményét”

A nemzeti konzultációról azt mondta: kétféle hozzáállás létezik, az egyik szerint két választás között nem kell kikérni az állampolgárok, a választók véleményét. „Mi nem ezt valljuk, mi azt gondoljuk, hogy ha új körülmények jönnek, hogy ha nagy események történnek – a háború mégiscsak egy ilyen – akkor érdemes és ki is kell kérni az állampolgárok véleményét” – mondta.

Az energiaárakkal és a szankciókkal kapcsolatban olyan konkrét idézeteket is említett az államtitkár, mint például, azt hogy „nehéz ez, de meg kell csinálni” vagy hogy „küldjük a rezsiszámlákat Moszkvába”. Megjegyezte: „most lehet, hogy a brüsszeli elit nem érzi a szankciók következményeit, de az emberek döntő többsége érzi”.

Dömötör Csaba hozzátette: minél lekezelőbbek a bürokraták, annál fontosabb, hogy mi viszont meghallgassuk az emberek véleményét. Hangsúlyozta: minden európai ország megfizeti most a szankciós felárat, nálunk nagyobb és gazdagabb országok is és nincs ember Európában, aki a saját életében ne érezné ennek terheit.

„Hát csoda-e ezek után, hogy mindenki dühös?” – vetette fel, majd úgy folytatta: „mi is azok vagyunk, de a dühünket most cselekvéssé kell alakítani:

Azt gondoljuk, hogy ha elegen állunk ki az igazunk mellett, akkor annak lesz következménye – mondta az államtitkár, aki szerint ebben nemcsak a konzultációnak van szerepe, hanem a más országokban megrendezett választásoknak is. Példaként említette az olaszországi választásokat, amelynek „eredményeiben nagyban benne van az, hogy nekik is voltak hasonló vitáik Brüsszellel más ügyekben is”.  

Most már nemcsak az ár a probléma, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz

A szankciókról szólva rámutatott: vannak, amelyeket elfogadtak, ilyen például a ránk nem vonatkozó olajszankció és vannak, amelyeket belengettek, ilyen például a gázszankció. Dömötör Csaba szerint itt nagyon résen kell lenni már csak azért is, mert az elmúlt napok történései alapján most már nemcsak az ár a probléma, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában. „Gondolok itt az Északi Áramlatnál történt robbantásra” – jegyezte meg.

Hozzátette: a Déli Áramlatnál is lehetnek problémák, mert karbantartási fennakadásokat jeleztek az elmúlt napokban. Mindemellett vannak olyan hangok, amelyek a fűtőanyagokra, a nukleáris fűtőelemekre is kiterjesztenék a szankciókat vagy éppen a paksi bővítésre is – mondta. Hozzáfűzte: a paksi atomerőmű már most is az olcsóbb áram garanciája, mint ahogy a paksi bővítés is egy hosszú távú megoldást jelentene.

A  gáz- és a nukleáris szankciók belengetése szintén ellenkezik az ország érdekeivel, tehát ezekbe a vitákba is bele kell állnunk – szögezte le Dömötör Csaba.

A konzultációval összefüggésben azt hangsúlyozta: a kérdések véglegesítése most zajlik. Hozzátette: az már biztosnak látszik, hogy október közepétől érkeznek majd a kérdőívek és a szokásosnak megfelelően online és postai úton is vissza lehet küldeni azokat.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. október 02. 15:30
És nem az első Csaba. Migránskvóta, közös hitelfelvétel, és most ez. Minket, a választóitokat, kezd már zavarni, hogy újra meg újra ezek a jellemtelen barmok beugratnak titeket. Minden vétó, amíg nem tartják a szavuk. Egy eurocentet sem befizetni, semmit nem betartani.
Tommaso
2022. október 02. 15:27
Orbán a szankciókkal kapcsolatban tette az eddigi legfelelőtlenebb kijelentését. Azt mondta, " a szankciók rosszak, ártanak Európának, nem csoda, hogy az emberek egymás után zavarják el azokat a kormányokat, ( svéd, olasz), amelyek megszavazták a szankciókat". Nos ezzel Orbán Orbán bukását vizionálta. Hiszen ő is megszavazta az összes szankciót.
Antoine
2022. október 02. 15:25
Az olaj tavaly ilyenkor 79 USD volt, de októberben volt 84 USD is, akkor még nem volt hatósági áras az üzemanyag. Tulajdonképpen a forintárfolyam miatt nincs 480 ft alatt a piaci ár.
cinkegolyó
2022. október 02. 15:06
Nem kellett volna az olaj elleni szankciót megszavazni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik